Aaron Parks

Faktaboks

Aaron Parks
Født
1983, Seattle, Washington, USA

Artikkelstart

Aaron Parks er en amerikansk jazzpianist, bandleder og komponist fra Seattle, Washington.

Aaron Parks regnes som en av de mest toneangivende stemmene blant den unge generasjonen med musikere fra jazzmiljøet i New York. Parks er blant annet kjent for sitt virke som soloartist, fra kvartetten James Farm og som del av gitaristen Kurt Rosenwinkel sin kvartett. Han har tidligere medvirket i ensembler ledet av profilerte jazzpersonligheter som Terence Blanchard, Christian Scott og Gretchen Parlato.

Aaron Parks ble i 2001, som vinner av en av USAs mest prestisjefylte klaverkonkurranser, utnevnt til Cole Porter Fellow of the American Pianists Association.

Oppvekst og utdannelse

Aaron Parks viste i tidlig alder et stort talent innenfor flere akademiske områder og begynte sin universitetsutdannelse i hjemstaten Washington allerede når han var 13 år gammel. Til tross for sin interesse i fag som matematikk og informatikk valgte Parks å forfølge en videre utdannelse eksklusivt innen musikk. Da han var 16 år flyttet Parks til New York og begynte sine studier ved Manhattan School of Music. Der studerte han blant annet under jazzpianisten Kenny Barron.

Utgivelser og samarbeid

I løpet av sin studietid ble Parks medlem av jazztrompetisten Terence Blanchards ensemble. Dette ledet blant annet til omfattende turné- og innspillingsvirksomhet, samt en Grammy -pris i 2007 for Blanchards album A Tale of Gods Will (a Requiem for Katrina).

Aaron Parks utga tidlig i karrieren flere album som bandleder, men han ble for alvor lagt merke til, også som komponist, med albumet Invisible Cinema som ble utgitt av plateselskapet Blue Note i 2008. I etterkant av denne utgivelsen har han oftest fungert som medvirkende musiker i forskjellige sammenhenger fremfor sitt virke som soloartist.

Han spilte i 2013 inn sitt første solopianoalbum, Arborenscence. Albumet ble utgitt av plateselskapet ECM.

Parks er også medlem av bandet James Farm. Kvartetten, som utga sitt selvtitulerte debutalbum på Nonesuch Records i 2011, er et kollektiv hvor alle medlemmene bidrar med originalkomposisjoner. De øvrige medlemme er Joshua Redman (saksofon), Matt Penman (kontrabass) og Eric Harland (trommer). Oppfølgeralbumet City Folk ble utgitt i 2014.

Utvalgte utgivelser

  • Invisible Cinema (2008, Blue Note Records)
  • James Farm (2011, Nonesuch Records)
  • Arborescence (2013, ECM)

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg