Jeløya, langstrakt øy på østsiden av OslofjordenMoss kommune, Østfold; 19,6 kmmed 13361 innb. (2014). Jeløy er egentlig en halvøy, bundet til fastlandet i sørøst ved et smalt eid mellom Mossesundet i nord og Værlebukta i sør. Gjennom eidet, som består av løsmasser avsatt som en del av østfoldraet, er det gravd en kanal. Jeløy var en del av tidligere Jeløy kommune (opprettet 1837 som Moss landsogn, senere Moss landdistrikts herred og fra 1916 Jeløy herred) og ble 1943 innlemmet i Moss.

Geologisk representerer øya et nedsunket område i forhold til grunnfjellet på fastlandet i øst. Berggrunnen er lava av permisk opprinnelse som på vestsiden av Oslofjorden. I lavaområdene sentralt på Jeløya finner en kommunens høyeste punkt, Rambergåsen (Ramberghøgda) på 140 moh. Vegetasjonen på øya er frodig. Det store raet dekker øyas sørlige del. 

En vesentlig del av boligbyggingen i Moss foregikk fra 1960-årene på den sørlige delen av Jeløy. Den nordlige delen er reservert for jordbruk, skogbruk og friluftsliv. I området nærmest kanalen finnes en rekke industri-, service- og handelsbedrifter.

Jeløy har flere store gårdsbruk og betydelig grønnsakproduksjon. Kunstgalleri på Alby gård (Galleri F 15), og i 1985 fikk Østfold, som det første fylket i landet, et eget natursenter på Jeløy (ved Alby gård). Like ved ligger også Rød gård, med allsidige kulturtilbud. På vestsiden ligger Refsnes gods, nå hotell.

Frelsesarmeens ressurssenter Jeløy, etablert 2011, med folkehøgskole, medarbeiderskole og offiserskole,

Navnet kommer av norrønt Jalund eller Jǫlund, trolig av fjordnavnet Jali, kanskje sammenheng med verbet jala, 'buldre, skrike'; sikter nok da til bølgesus og ulende vind.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. september 2013 skrev Eivind Tjensvoll

Hei.

Jeg foreslår at første ordet i artikkelen endres til "Jeløy". Dette er et navn og da er det så vidt jeg har forstått, ikke godt norsk å tilsette a-ending.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.