Jabhat al-Nusra, også kjent som al-Qaida i Syria, ofte omtalt som Nusrafronten, syrisk jihadistisk milits tilknyttet al-Qaida som i 2012 ble en sentral aktør i borgerkrigen i Syria. Jabhat al-Nusra ble i juli 2016 omdannet til Jabhat Fateh al-Sham.

Ved etableringen av Jabhat Fateh al-Sham brøt gruppen formelt med al-Qaida.

Nusrafronten, og dens etterfølger, kjemper for å styrte Baath-regimet og president Bashar al-Assad, og å skape en islamsk stat etter salafistiske prinsipper i Syria. Jabhat al-Nusra (JAN) har sitt utspring i Homs, men har deltatt i kamper flere steder i Syria. JAN har vært et hovedmål for den syriske regjeringen, og gruppen ble et hovedmål både for den internasjonale Operation Inherent Resolve (OIR) som har gått inn i borgerkrigen i Syria, og Russland, etter at landet gikk aktivt inn i krigen i 2015.

Organisasjonen ble etablert i januar 2012 med støtte fra grupperingen Den islamske stat i Irak (ISI; som så ble kjent som Den islamske stat i Irak og Levanten, ISIL deretter Den islamske stat, IS). ISILs leder Abu Bakr al-Baghdadi kunngjorde våren 2013 at de to gruppene var slått sammen, noe som ble avvist av JANs leder Abu Mohammed al-Julani. Han erklærte at al-Nusra-fronten fortsatt var lojale til al-Qaida og dens leder Ayman al-Zawahiri – som brøt med ISIL i februar 2014. Deretter kom det til militær kamp mellom JAN og ISIL.

Jabhat al-Nusra sto fra primo 2012 for en rekke militære aksjoner spesielt nord i landet, særlig i Aleppo, Homs og Idlib, samt i Damaskus, også med selvmordsbombere.

JAN består av rettroende sunnier (salafister), og framstiller seg som en forsvarer av sunni-befolkningen mot Syrias alawitter, som de ikke anser for å være muslimer. Gruppen har oppfordret til væpnet kamp – jihad – mot det syriske regimet. Den slutter seg til visjonen om et globalt kalifat og innføring av sharia – islamsk lovgiving. JAN har omtalt USA og Israel som fiender av islam, og kalte de USA-ledede angrepene mot jihadister i Syria fra september 2013 som en krig mot islam. Gruppen ble selv rammet av disse angrepene.  

Etter at Jabhat al-Nusras tilknytning til al-Qaida ble bekreftet av av terrornettverkets ledelse i Irak i april 2013, plasserte FNs sikkerhetsråd organisasjonen på en svarteliste, og den ble dermed omfattet av FNs sanksjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.