Jabhat al-Nusra

Al-Nusra-frontens flagg inneholder den muslimske trosbekjennelsen Shahadah: Det finnes ingen Gud unntatt Allah, og Muhammed er hans profet.
Al-Nusra-frontens flagg av . Brukerspesifisert

Jabhat al-Nusra, også kjent som al-Qaida i Syria, ofte omtalt som Nusrafronten, syrisk jihadistisk milits tilknyttet al-Qaida som i 2012 ble en sentral aktør i borgerkrigen i Syria. Jabhat al-Nusra ble i juli 2016 omdannet til Jabhat Fateh al-Sham.

Faktaboks

Også kjent som

Arabisk جبهة النصرة لأهل الشام‎, Jabhat al-Nusra li-Ahl al-Sham Min Mujahideen al-Sham fi Sahat al-Jihad (Støttefronten for det syrisk folk, JAN); omtales også som Al-Qaida i Syria eller Al-Qaida i Levanten.

Ved etableringen av Jabhat Fateh al-Sham brøt gruppen formelt med al-Qaida.

Nusrafronten, og dens etterfølger, kjemper for å styrte Baath-regimet og president Bashar al-Assad, og å skape en islamsk stat etter salafistiske prinsipper i Syria. Jabhat al-Nusra (JAN) har sitt utspring i Homs, men har deltatt i kamper flere steder i Syria. JAN har vært et hovedmål for den syriske regjeringen, og gruppen ble et hovedmål både for den internasjonale Operation Inherent Resolve (OIR) som har gått inn i borgerkrigen i Syria, og Russland, etter at landet gikk aktivt inn i krigen i 2015.

Organisasjonen ble etablert i januar 2012 med støtte fra grupperingen Den islamske stat i Irak (ISI; som så ble kjent som Den islamske stat i Irak og Levanten, ISIL deretter Den islamske stat, IS). ISILs leder Abu Bakr al-Baghdadi kunngjorde våren 2013 at de to gruppene var slått sammen, noe som ble avvist av JANs leder Abu Mohammed al-Julani. Han erklærte at al-Nusra-fronten fortsatt var lojale til al-Qaida og dens leder Ayman al-Zawahiri – som brøt med ISIL i februar 2014. Deretter kom det til militær kamp mellom JAN og ISIL.

Jabhat al-Nusra sto fra primo 2012 for en rekke militære aksjoner spesielt nord i landet, særlig i Aleppo, Homs og Idlib, samt i Damaskus, også med selvmordsbombere.

JAN består av rettroende sunnier (salafister), og framstiller seg som en forsvarer av sunni-befolkningen mot Syrias alawitter, som de ikke anser for å være muslimer. Gruppen har oppfordret til væpnet kamp – jihad – mot det syriske regimet. Den slutter seg til visjonen om et globalt kalifat og innføring av sharia – islamsk lovgiving. JAN har omtalt USA og Israel som fiender av islam, og kalte de USA-ledede angrepene mot jihadister i Syria fra september 2013 som en krig mot islam. Gruppen ble selv rammet av disse angrepene.

Etter at Jabhat al-Nusras tilknytning til al-Qaida ble bekreftet av av terrornettverkets ledelse i Irak i april 2013, plasserte FNs sikkerhetsråd organisasjonen på en svarteliste, og den ble dermed omfattet av FNs sanksjoner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg