Jabhat al-Nusra

Al-Nusra-frontens flagg inneholder den muslimske trosbekjennelsen Shahadah: Det finnes ingen Gud unntatt Allah, og Muhammed er hans profet.
Al-Nusra-frontens flagg
Av .

Artikkelstart

Jabhat al-Nusra, ofte omtalt som Nusrafronten, var en syrisk jihadistisk milits som opprinnelig var tilknyttet al-Qaida. Gruppen ble fra 2012 en sentral aktør i krigen i Syria.

Faktaboks

Også kjent som

Arabisk جبهة النصرة لأهل الشام‎, Jabhat al-Nusra li-Ahl al-Sham Min Mujahideen al-Sham fi Sahat al-Jihad (Støttefronten for det syrisk folk, JAN); omtales også som Al-Qaida i Syria eller Al-Qaida i Levanten.

Jabhat al-Nusra ble i juli 2016 omdannet til Jabhat Fateh al-Sham, som i 2017 ble til Hayyat Tahrir al-Sham (Tahrir al-Sham). Ved etableringen av Jabhat Fateh al-Sham brøt gruppen formelt med al-Qaida.

Nusrafronten kjempet for å styrte Baath-regimet og president Bashar al-Assad, og å skape en islamsk stat etter salafistiske prinsipper i Syria. Jabhat al-Nusra (JAN) har sitt utspring i Homs, men deltok i kamper flere steder i Syria. JAN har vært et hovedmål for den syriske regjeringen, og gruppen ble også et mål både for den internasjonale Operation Inherent Resolve (OIR) som har gått inn i krigen i Syria.

Organisasjonen ble etablert i januar 2012 med støtte fra grupperingen Den islamske stat i Irak (ISI; som så ble kjent som Den islamske stat i Irak og Levanten, ISIL deretter Den islamske stat, IS). ISILs leder Abu Bakr al-Baghdadi kunngjorde våren 2013 at de to gruppene var slått sammen, noe som ble avvist av JANs leder Abu Mohammed al-Julani. Han erklærte at Nusrafronten fortsatt var lojale til al-Qaida og dens leder Ayman al-Zawahiri – som brøt med ISIL i februar 2014. Deretter kom det til militær kamp mellom JAN og ISIL.

Jabhat al-Nusra sto fra primo 2012 for en rekke militære aksjoner spesielt nord i landet, særlig i Aleppo, Homs og Idlib, samt i Damaskus, også med selvmordsbombere.

JAN besto av rettroende sunnier (salafister), og framstilte seg som en forsvarer av sunni-befolkningen mot Syrias alawitter. Gruppen oppfordret til væpnet kamp – jihad – mot det syriske regimet. Den sluttet seg til visjonen om et globalt kalifat og innføring av sharia – islamsk lovgiving. JAN omtalte USA og Israel som fiender av islam, og kalte de USA-ledede angrepene mot jihadister i Syria fra september 2013 som en krig mot islam. Gruppen ble selv rammet av disse angrepene.

Etter at Jabhat al-Nusras tilknytning til al-Qaida ble bekreftet av av terrornettverkets ledelse i Irak i april 2013, plasserte FNs sikkerhetsråd organisasjonen på en svarteliste, og den ble dermed omfattet av FNs sanksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg