Jabhat Fateh al-Sham

Jabhat Fateh al-Sham, syrisk jihadistisk militsgruppe etablert i juli 2016 som etterfølgeren til Jabhat al-Nusra; ledet av Abu Mohammed al-Julani.

Endringen er dels et navneskifte, men var ment å markere et brudd med al-Qaida, som Nusrafronten var en del av. Hvorvidt gruppen dermed fjernet seg fra al-Qaida mer enn i navnet er omstridt. Jabhat Fateh al-Sham står for den samme forståelse av islam og viderefører den militære virksomheten til Jabhat al-Nusra under den samme ledelse, og oppfattes derfor å stå al-Qaida nært. Re-etableringen og atskillelsen er bifalt av al-Qaida.

Jabhat Fateh al-Sham opererer vesentlig i de nordlige og vestlige deler av Syria. Gruppen er en av de største i den Syriakrigen, med målsetting om å styrte regimet til Bashar al-Assad. Den viderefører forsøkene til Nusrafronten om å samle flere jihadistgrupper under felles kommando.

Jabhat Fateh al-Sham har i mindre grad enn særlig Den islamske stat (IS) rekruttert fremmedkrigere utenfor regionen, og er ikke knyttet spesielt til enkeltstater. Gruppen antas å motta støtte fra flere land, inklusive i Golfen.

I 2017 gikk Jabhat Fateh al-Sham sammen med flere salafist-militsgrupper i alliansen Hayyat Tahrir al-Sham. Den nye sammenslutningen består også av tidligere medlemmer av Ahrar al-Sham, og førte til at de to tidligere allierte kjempet mot hverandre i Idlib-provinsen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg