Jabhat Fateh al-Sham, syrisk jihadistisk militsgruppe etablert i juli 2016 som etterfølgeren til Jabhat al-Nusra; ledet av Abu Mohammed al-Julani.

Endringen er dels et navneskifte, men var ment å markere et brudd med al-Qaida, som Nusrafronten var en del av. Hvorvidt gruppen dermed fjernet seg fra al-Qaida mer enn i navnet er omstridt. Jabhat Fateh al-Sham står for den samme forståelse av islam og viderefører den militære virksomheten til Jabhat al-Nusra under den samme ledelse, og oppfattes derfor å stå al-Qaida nært. Re-etableringen og atskillelsen er bifalt av al-Qaida.

Jabhat Fateh al-Sham opererer vesentlig i de nordlige og vestlige deler av Syria. Gruppen er en av de største i den Syriakrigen, med målsetting om å styrte regimet til Bashar al-Assad. Den viderefører forsøkene til Nusrafronten om å samle flere jihadistgrupper under felles kommando.

Jabhat Fateh al-Sham har i mindre grad enn særlig Den islamske stat (IS) rekruttert fremmedkrigere utenfor regionen, og er ikke knyttet spesielt til enkeltstater. Gruppen antas å motta støtte fra flere land, inklusive i Golfen.

I 2017 gikk Jabhat Fateh al-Sham sammen med flere salafist-militsgrupper i alliansen Hayyat Tahrir al-Sham. Den nye sammenslutningen består også av tidligere medlemmer av Ahrar al-Sham, og førte til at de to tidligere allierte kjempet mot hverandre i Idlib-provinsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.