Faktaboks

Isaiah Berlin
Født
6. juni 1909, Riga
Død
5. november 1997, Oxford
Isaiah Berlin
Isaiah Berlin
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Isaiah Berlin var en britisk filosof og idéhistoriker med et omfattende forfatterskap, særlig innenfor fagområdene etikk og politisk teori.

Berlin er særlig kjent for sitt essay Two Concepts of Liberty fra 1958 der han i detalj diskuterer forskjellene mellom et positivt og et negativt begrep om frihet. Essayet ble utgitt på norsk med tittelen Frihetens grenser i 1961 og er tilgjengelig via Nasjonalbiblioteket.

I denne og i andre politiske tekster forsvarer Berlin demokratiet og individuell frihet mot kritikk fra tilhengere av autoritære styreformer.

Verdipluralisme

Det er også i Two Concepts of Liberty at Berlin for første gang beskriver sin teori om verdipluralisme eller etisk pluralisme, som senere er blitt mye omdiskutert innen etisk teori.

Verdipluralismen går kort fortalt ut på at det finnes flere ulike, men like fullt objektive verdier eller hensyn, og at disse verdiene i enkelte sammenhenger kommer i konflikt med hverandre.

Særlig mente Berlin at det gjaldt politiske verdier som frihet, likhet og rettferdighet, og at mye av den politiske debatten handler om valg mellom motstridende verdier.

Biografi

Berlin ble født i Riga, som den gang var en del av Russland, men som nå er Latvias hovedstad. Berlin bodde som ungdom med sine foreldre, Mendel og Marie Berlin, i Petrograd (dagens St. Petersburg) under oktoberrevolusjonen i 1917, noe som på flere måter påvirket Berlins politiske tenkning generelt og hans syn på den sovjetiske kommunismen spesielt.

I 1921 flyktet familien Berlin til Storbritannia, der de bosatte seg i London. Fra studietiden av og i mesteparten av sin yrkesaktive karriere var Berlin tilknyttet Universitetet i Oxford.

Under andre verdenskrig arbeidet Berlin i den britiske utenrikstjenesten på dennes stasjoner i USA og i Sovjetunionen. Berlin ble adlet i 1957 og ble første president ved Wolfson College ved Universitetet i Oxford, da dette ble etablert i 1967.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berlin, Isaiah: Frihetens grenser. Oslo: Cappelen. Tilgjengelig via Nasjonalbiblioteket.
  • Cherniss, Joshua og Henry Hardy: "Isaiah Berlin", kortfattet biografi og beskrivelse av Berlins tenkning i Stanford Encyclopedia of Philosophy. Artikkelen inneholder også en forkortet oversikt over Berlins forfatterskap og den viktigste kommentarlitteraturen.
  • Hardy, Henry m. fl.: The Isaiah Berlin Virtual Library. Omfattende nettressurs som blant annet inneholder komplette kataloger over Berlins forfatterskap og arbeider om Berlins tenkning, drevet av hans mangeårige redaktør og bobestyrer.
  • Ignatieff, Michael (1998). Isaiah Berlin: A Life, London: Chatto and Windus. En mer omfattende biografi, bygget på samtaler mellom Berlin og Ignatieff.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg