Etisk pluralisme er en posisjon i etikk og moralfilosofi der en holder at det finnes ulike men likeverdige moralske eller etiske standarder. De ulike standardene vil da kunne tenkes å gi ulike svar på hvorvidt man bør være X eller gjøre Y. Det gis altså ingen høyere standard som kan avgjøre hvorvidt én av de ulike standardene er mer etisk og moralsk riktig enn de andre.

Etisk pluralisme er i så måte forenelig med tanken om at det kan finnes reelle etiske og moralske konflikter der to motstridende handlingsvalg er moralsk og etisk sett like riktige. En kan da i en gitt situasjon appellere til to eller flere ulike verdisett, uten at det finnes noe svar på hvilket av disse som gir rett handlingsvalg. Hvis en likevel må velge, vil en altså være nødt til velge mellom etisk og moralsk likeverdige alternativ. Det kan i sin tur bety at ikke-moralske hensyn vil kunne avgjøre en reel etisk konflikt. Det vil kanskje være estetiske grunner for å gjøre Y, snarere enn å la være å gjøre Y.

For mange moralfilosofer er det imidlertid vanskelig å akseptere at det skal kunne finnes slike motstridende, men likeverdige moralske eller etiske standarder, da det vil kunne gjøre valget mellom ulike verdisett til et ikke-moralsk anliggende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg