Henriëtte Roland Holst

Faktaboks

Henriëtte Roland Holst

Henriette Goverdine Anna Roland Holst-van der Schalk

Født
24. desember 1869, Noordwijk, Zuid-Holland, Nederland
Død
21. november 1952, Amsterdam, Nederland

Artikkelstart

Henriëtte Roland Holst var en nederlandsk lyriker.

Roland Holsts diktning oppstod under innflytelse av den nederlandske litteraturs 1880-årsbevegelse, særlig påvirket av Albert Verweys og Herman Gorters streben mot en sterkere etisk holdning. Baruch Spinozas filosofi og Dante Alighieris diktning bidrog sterkt til å forme hennes lyrikk, som gir uttrykk for en sterk idealisme og tro på en messiansk fremtid med kjærligheten som det bærende prinsipp.

Denne religiøs-mystiske idealisme forente hun tidlig med marxismens ideer, og hun støttet seg derfor i begynnelsen til kommunismen, senere til sosialismen, fordi hun mente at disse nye politiske bevegelsene skulle virkeliggjøre hennes drøm; men hun trakk seg til slutt ut av politikken, da hun så at dens praksis ikke kunne forenes med hennes idealer. Betydningsfulle diktsamlinger er De nieuwe Geboort (1902), Opwartsche Wegen (1907), De Vrouw in het Woud (1912) og Verzonken Grenzen (1918).

Etter bruddet med politikken ble hennes lyrikk mer preget av en religiøs-mystisk universalisme. Holst skrev også en rekke dramaer, politiske skrifter og biografier over personligheter fra litteraturens og politikkens verden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg