Herman Gorter

Faktaboks

Herman Gorter
Uttale
xˈårtər
Født
26. november 1864, Wormerveer, Noord-Holland, Nederland
Død
15. september 1927, Sint-Joost-ten-Node, Brussel, Belgia

Artikkelstart

Herman Gorter var en nederlandsk forfatter.

Gorters store lyriske epos Mei (1889) kan sees som 1880-årsbevegelsens mest karakteristiske diktning: om mennesket som gjennom skjønnheten streber mot den høyeste selvopplevelse, mot foreningen med det absolutte. Med sin naturlyrikk hører han til de fremste nederlandske impresjonister.

Fra århundreskiftet står hans forfatterskap i den kommunistiske ideologis tegn. Hans største verk er eposet Pan (1916). Dets kvinnelige hovedperson, symbolet på menneskeheten, er her atskilt fra Pan, da den private eiendomsrett har skilt mennesket og naturen fra hverandre. Men mennesket blir ved å strebe mot en gjenopprettelse av enheten, og når dette mål er nådd ved kommunismens hjelp, skal menneskeheten bli ett med universet.

Sammen med Frederik van Eeden og Henriëtte Roland Holst hører Gorter til de nederlandske forfattere i denne tiden som forener den kommunistiske ideologi med en nesten religiøs mystikk. Av hans politiske skrifter foreligger på norsk Den historiske materialisme (1918) og Verdensrevolusjonen (1919).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg