Bayer-logo
Bayer-logoen er et ruvende landemerke i Leverkusen.

Leverkusen er en by i regionen Bergisches Land i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Byen ligger nordøst for Köln, ved samløpet mellom elvene Rhinen og Wupper.

Leverkusen har 169 116 innbyggere (2023). Den har en utstrekning på 78,9 kvadratkilometer (km²), noe som gir en befolkningstetthet på 2143 innbyggere per km².

Leverkusen er en ung by, grunnlagt i 1930, med en betydelig utvidelse i 1975, da tre omkringliggende kommuner ble innlemmet i byen.

Næringsliv

Framveksten av byen er tett forbundet med legemiddel- og kjemikonsernet Bayers ekspansjon. Bayer-konsernet, som opprinnelig framstilte fargestoffer, holdt først til i Elberfeld, i dag en bydel i Wuppertal, men flyttet til et nyetablert fabrikkområde på Rhinens østlige bredd i årene rundt 1910. I området rundt ble det i stor stil bygd boliger til fabrikkens ansatte. Disse boligfeltene vokste raskt sammen med de allerede eksisterende landsbyene i området.

Ved siden av Bayer-konsernet er også andre industrigrener sterkt representert i Leverkusen, som produksjon av bildeler, bearbeidelse av metall og kunststoff, helserelaterte næringer og miljøteknologi.

Kultur og utdanning

Morsbroich
Barokkslottet Morsbroich i Leverkusen huser blant annet et museum for samtidskunst.

Den japanske hagen (Japanischer Garten) er et populært besøksmål i Leverkusen. Den 15 000 m² store parken utgjør en stille oase i det ellers urbane landskapet og byr på vekster fra ulike deler av Øst-Asia. Det storslåtte barokkslottet Morsbroich fra andre halvdel av 1700-tallet rommer blant annet et museum for samtidskunst. Videre er den imponerende Villa Römer, bygd av industriherren Max Römer i 1905, verd et besøk. Kolonie-museet (Kolonie-Museum) viser framveksten av Bayer-konsernet og byen Leverkusen. Hvert år fra april til juni finner stART festival sted – en festival for klassisk musikk og dans.

Leverkusen har ingen egen høyskole eller universitet, men den helsefaglige høyskolen SRH Hochschule für Gesundheit og Technische Hochschule Köln har begge egne campus i byen.

Sport

Stadion, Leverkusen
BayArena - Bayer 04 Leverkusens hjemmebane. Stadionet har en tilskuerkapasitet på vel 30 000 plasser.

Mest kjent er fotballklubben Bayer 04 Leverkusen, som helt og fullt er eid av Bayer-konsernet. I sesongen 2023/2024 vant klubben Bundesliga, for første gang i sin 120-årige historie. I samme sesong vant Bayer 04 Leverkusen også den tyske cupfinalen og spilte finale i Europaligaen (der klubben tapte mot italienske Atalanta).

I juni hvert år arrangerer byen en halvmaraton, med om lag 4000 deltakere (2023). I byen satses det også sterkt på paraidrett, og TSV Bayer 04 Leverkusen er blant klubbene i Tyskland med flest medaljer ved paralympiske leker og i verdens- og europamesterskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg