Faktaboks

Helge Sten

Deathprod, Helge Sten

Født
26. januar 1971, Røros, Norge
Helge Sten pressebilde

Helge Sten er en norsk komponist, musiker, lydkunstner og produsent som siden 1990-tallet vært toneangivende i norsk støymusikk og elektronika. Han har drevet et eget studio, Audio Virus Lab, og produsert en rekke plateutgivelser, og samtidig stått for restaurering av mange norske pionérverk i den elektroakustiske musikken. Sten har også engasjert seg politisk for å få endringer i rettighetsorganisasjonen TONO som bedre ivaretar rettighetshavere som ikke er organisert i gruppeforeningene NKF eller NOPA.

Utdanning

Sten har utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim, der han arbeidet med elektroakustikk som abstrakt kunst.

Komponist, musiker og produsent

Band som Led Zeppelin og The Residents var viktige i formingen av Stens musikkinteresse, og gjennom sin bruk av utradisjonelle elektroniske lydbilder plasserte han seg i grenseland mellom støy og den mer konvensjonelle elektroakustiske kunstmusikken.

Sten er en improviserende komponist og musiker og har deltatt i samarbeid med Motorpsycho (1992–1994), Supersilent (fra 1997), Biosphere (1998) og Minibus Pimps (med tidligere Led Zeppelin bassist John Paul Jones, fra 2011). I 2018 samarbeidet Sten med Ensemble Musikfabrik i prosjektet Pitch_43_Tuning the Cosmos. Ensemblet er lokalisert i Köln og spesialiserer seg på stemmesystemene til Harry Partch.

Sanseinntrykkene musikken til Sten gir, er gjennomgående sterke, og mye av hans produksjon kan beskrives som ekspresjonistisk elektronisk musikk, til forskjell fra de mer luftige og transparente uttrykkene man ofte finner i computer- eller akusmatisk musikk.

Under artistnavnet Deathprod har Sten har produsert utgivelser med Nils Petter Molvær, Arve Henriksen, Susanna Wallumrød og Motorpsycho.

I 2010 sto Sten for remastringen av Bjørn Fongaards musikk, som ble utgitt på Henie Onstad Kunstsenters Prisma Records (med tre CD-er og én DVD), og i 2013 installerte han Arne Nordheims 6-kanals verk Poly-Poly (skrevet til verdensutstillingen i Osaka 1970) også på Henie Onstad kunstsenter.

Utvalgte utgivelser

  • Treetop drive (Smalltown Supersound, 1994)
  • Imaginary songs from Tristan da Cunha (Rune Grammofon, 1996)
  • Nordheim Transformed (med Biosphere, Rune Grammofon, 1998)
  • The Comfort of Objects (med Jon Hegre og Lasse Marhaug, [OHM] Records, 1999)
  • Deathprod, fire album inkludert det tidligere uutgitte Reference Frequencies samt det nyinnspilte Morals and Dogmas (Rune Grammofon, 2004).
  • We offer / for you (med Susanna Wallumsrød og John Paul Jones) (SusannaSonata, 2013)
  • Monochromes (Bôłt, 2014)
  • Occulting Disk (Smalltown Supersound 2019)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rudi, J. (2019). Elektrisk lyd i Norge fra 1930 til 2005. Oslo: Novus (s. 222-23).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg