Smalltown Supersound

Den første Smalltown-logoen, designet av Rune Mortensen i 1993.
Den første Smalltown-logoen, designet av Rune Mortensen i 1993.

Artikkelstart

Norsk, uavhengig plateselskap med base i Oslo, som gir ut musikk innen sjangrene elektronika, rock, jazz og samtidsmusikk. Selskapet ble dannet i Flekkefjord i 1993 av Joakim Haugland, som fortsatt driver det.

De første årene

Fra midten av 1980-tallet var Haugland kjent som en ildsjel innen musikkmiljøet i Flekkefjord, med et særlig engasjement i Flekkefjord Rockeklubb og Fjellparkfestivalen. «Smalltown» kommer fra Flekkefjord, «supersound» fra radiostasjonen K-Billy's Super Sound of the 70's i Quentin Tarantino-filmen «Reservoir Dogs».

De første platene på selskapet var i hovedsak innen sjangre som indie, lofi og støy; artister som lillebroren Truls Haugland (Stuntbike, Echo Troopers), Epikurs Euforie, Kjetil D. Brandsdal og Andreas Brandal.

Da Haugland flyttet til Oslo i 1996, fikk jobb i plateselskapet Voices of Wonder og begynte å booke konserter og klubbkvelder på jazzklubben Blå og rockeklubben So What!, var dette med på å sette sitt preg på selskapet videre.

Internasjonalt gjennombrudd

Kim Hiorthøys «Hei» (2000) ble omtalt i internasjonale magasiner som Mojo og Wallpaper, og åpnet mange dører for Smalltown Supersound.
Kim Hiorthøys «Hei» (2000) ble omtalt i internasjonale magasiner som Mojo og Wallpaper, og åpnet mange dører for Smalltown Supersound.

Smalltown Supersound er i dag et internasjonalt anerkjent selskap, spesielt kjent for en innovativ drift hvor målet er å finne og videreutvikle nye artister som holder høy kunstnerisk kvalitet.

Droneplaten Elektro Nova/Electro Nova (1999) av artisten med samme navn (egentlig Kåre Dehlie Thorstad) var første gang en Smalltown-plate ble omtalt i den toneangivende engelske musikkbladet The Wire, men langt fra siste. Også Kim Hiorthøys Hei (2000) og Jaga Jazzists A Livingroom Hush (2002) vakte internasjonal oppsikt, og banet vei for plateselskapet.

På listen over Smalltown-utgivelser finnes nå navn som Sonic Youth, 120 Days, Jim O’Rourke, Mental Overdrive, Bjørn Torske, Todd Terje, Lindstrøm, Todd Rundgren, Carmen Villain, Annie og Deathprod. I 2014 kom Blank Project av svensk-engelske Neneh Cherry på en 41. plass på den engelske albumlisten, selskapets sterkeste hitlisteplassering.

Frijazz og priser

Underselskapet Smalltown Superjazzz ble etablert i 2004 ut fra et ønske om å utgi frijazz og eksperimentell jazz på siden av selskapets overordnede profil. Etiketten ble lagt ned i 2012.

Joakim Haugland ble i 2002 kåret til årets bylarmer under Bylarm-festivalen i Kristiansand, en bransjepris han fikk for sin innsats for norsk musikk. Fem år senere ble han hedret med Bjellesauprisen. Prisen tildeles av FONO, og gis til personer eller institusjoner som ved å vise vei har gjort en særskilt innsats for norsk musikk. Han er også programsjef for Bylarm.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg