Faktaboks

Smalltown Supersound
Offisielt navn
SMALLTOWN SUPERSOUND AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Flekkefjord
Daglig leder
Joakim Haugland
Styreleder
Joakim Haugland
Den første Smalltown-logoen, designet av Rune Mortensen i 1993.
Den første Smalltown-logoen, designet av Rune Mortensen i 1993.

Norsk, uavhengig plateselskap med base i Oslo, som gir ut musikk innen sjangrene elektronika, rock, jazz og samtidsmusikk. Selskapet ble dannet i Flekkefjord i 1993 av Joakim Haugland, som fortsatt driver det.

De første årene

Fra midten av 1980-tallet var Haugland kjent som en ildsjel innen musikkmiljøet i Flekkefjord, med et særlig engasjement i Flekkefjord Rockeklubb og Fjellparkfestivalen. «Smalltown» kommer fra Flekkefjord, «supersound» fra radiostasjonen K-Billy's Super Sound of the 70's i Quentin Tarantino-filmen «Reservoir Dogs».

De første platene på selskapet var i hovedsak innen sjangre som indie, lofi og støy; artister som lillebroren Truls Haugland (Stuntbike, Echo Troopers), Epikurs Euforie, Kjetil D. Brandsdal og Andreas Brandal.

Da Haugland flyttet til Oslo i 1996, fikk jobb i plateselskapet Voices of Wonder og begynte å booke konserter og klubbkvelder på jazzklubben Blå og rockeklubben So What!, var dette med på å sette sitt preg på selskapet videre.

Internasjonalt gjennombrudd

Kim Hiorthøys «Hei» (2000) ble omtalt i internasjonale magasiner som Mojo og Wallpaper, og åpnet mange dører for Smalltown Supersound.
Kim Hiorthøys «Hei» (2000) ble omtalt i internasjonale magasiner som Mojo og Wallpaper, og åpnet mange dører for Smalltown Supersound.

Smalltown Supersound er i dag et internasjonalt anerkjent selskap, spesielt kjent for en innovativ drift hvor målet er å finne og videreutvikle nye artister som holder høy kunstnerisk kvalitet.

Droneplaten Elektro Nova/Electro Nova (1999) av artisten med samme navn (egentlig Kåre Dehlie Thorstad) var første gang en Smalltown-plate ble omtalt i den toneangivende engelske musikkbladet The Wire, men langt fra siste. Også Kim Hiorthøys Hei (2000) og Jaga Jazzists A Livingroom Hush (2002) vakte internasjonal oppsikt, og banet vei for plateselskapet.

På listen over Smalltown-utgivelser finnes nå navn som Sonic Youth, 120 Days, Jim O’Rourke, Mental Overdrive, Bjørn Torske, Todd Terje, Lindstrøm, Todd Rundgren, Carmen Villain, Annie og Deathprod. I 2014 kom Blank Project av svensk-engelske Neneh Cherry på en 41. plass på den engelske albumlisten, selskapets sterkeste hitlisteplassering.

Frijazz og priser

Underselskapet Smalltown Superjazzz ble etablert i 2004 ut fra et ønske om å utgi frijazz og eksperimentell jazz på siden av selskapets overordnede profil. Etiketten ble lagt ned i 2012.

Joakim Haugland ble i 2002 kåret til årets bylarmer under Bylarm-festivalen i Kristiansand, en bransjepris han fikk for sin innsats for norsk musikk. Fem år senere ble han hedret med Bjellesauprisen. Prisen tildeles av FONO, og gis til personer eller institusjoner som ved å vise vei har gjort en særskilt innsats for norsk musikk. Han er også programsjef for Bylarm.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Smalltown Supersound
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
59.200 Produksjon og utgivelse av musikk- og lydopptak

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg