Lasse Marhaug

Faktaboks

Lasse Marhaug
født:
10. september 1974, Steigen, Nordland, Norge

Lasse Marhaug, norsk lydkunstner, musiker og komponist. Marhaug er en allsidig musiker som i tillegg til soloprosjekter er kjent fra duoen Jazkamer og bandene Origami og Nash Kontroll, samt samarbeid med andre musikere innen støy, metal og eksperimentell jazz, deriblant Frode Gjerstad, Maja Ratkje, Jim O’Rourke og Paal Nilssen-Love.

Lasse Marhaug begynte å eksperimentere med lyd og støy på begynnelsen av 1990-tallet, og sterkt inspirert av tungrock og metal ga han ut flere kassetter under navnene Herb Mullin og Egoproblem.

Selve miksebordet er et sentralt instrument når Marhaug komponerer lyd, men han bruker også gitarer, gitarpedaler, datamaskiner og elektroniske komponenter. I et ofte massivt og komplekst lydbilde preget av støy, er en av Marhaugs signaturer og et fundament at det alltid ligger en tydelig komposisjon i bunnen. Debuten på CD-formatet kom med albumet Science Fiction Room Service på Marhaugs eget selskap Jazzassin Records i 1996. Sammen med John Hegre dannet han Jazzkammer i 1998, en duo som skiftet navn til Jazkamer i 2004.

Marhaug har i mange år jobbet med musikk og lyd til kunstinstallasjoner, teater og danseoppsetninger, og driver plateselskapene Pica Disk og Prisma Records, samt forlaget Marhaug Forlag. Gjennom hele karrieren har han turnert i Europa, Asia og USA både som soloartist og som bandmedlem, og har som komponist og utøver bidratt på mer enn 200 utgivelser.

Sentrale utgivelser i Marhaugs katalog er albumene Timex (1999) med Jazkamer, Nothing but sound from now (2001),The shape of rock to come (2004) som ble nominert til Spellemannprisen i klassen elektronika/samtidsmusikk samme år, Metal Music Supermachine (2006) med Jazkamer og All music at once (2010).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg