Hare Krishna-bevegelsen, eg. International Society for Krishna Consciousness (ISKCON), hinduisk bevegelse, grunnlagt i India 1965. Bevegelsen ble brakt til Vesten av guruen A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (1896–l977).

Bevegelsen har sterkt preg av bhakti, hengivelse til Krishna, og følger i dette tradisjonen fra Chaitanya. Hare Krishna er de første ordene i mantraet (meditasjonsord), som uttrykker påkallelse og kjærlighet til Krishna. Det legges vekt på ortodoks hinduisk livsførsel. Medlemmene bærer indisk klesdrakt, avholder seg fra kjøtt, fisk, egg og nytelsesmidler (alkohol, narkotika, kaffe, te), er restriktive i seksualutfoldelse (kun for å få barn), og følger en fast dagsrytme med mantra-bønner, dans og musikk. Bhagavadgita er det helligste skrift.

Bevegelsen har anslagsvis 10 millioner tilhengere på verdensbasis, hovedsaklig i India, USA og Europa. Støtte og oppmerksomhet fra kjente mediepersonligheter som George Harrison (1943-2001) har betydd mye. ISKCON har over 60 templer i Vest-Europa og har siden midten av 1990-årene ekspandert sterkt i det tidligere Øst-Europa. I Norge driver ISCKON (siden 1992) Krishna's Cuisine på Majorstua i Oslo, som også fungerer som senter for bevegelsen. Ca. 3000 medlemmer i Norge (2005).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.