Hare Krishna-bevegelsen er en hinduisk bevegelse innen gaudiya-vishnuismen som har fått global utbredelse. Egentlig heter den International Society for Krishna Consciousness (ISKCON).

ISKCON har anslagsvis 10 millioner tilhengere på verdensbasis, er etablert i de fleste land i Europa og har tilhengere i en rekke andre land i verden. Bevegelsen har bygget kostbare templer og etablert større klosterinstitusjoner flere steder i India, særlig på hellige steder forbundet med livet til grunnleggeren av gaudiya-vishnuismen, Chaitanya (1486-1534). 

Hare Krishna er en bhakti-bevegelse med hengivelse til Krishna og Radha. Hare Krishna er de første ordene i mantraet (meditasjonsord), som uttrykker påkallelse og kjærlighet til Krishna. Det legges vekt på ortodoks hinduisk vaishnava-livsførsel. Medlemmene avholder seg fra kjøtt, fisk, egg og nytelsesmidler som alkohol, narkotika, kaffe og te. De er restriktive i seksualutfoldelse og er seksuelt aktive kun for å få barn. De følger også en fast dagsrytme med mantra-resitering, dans og musikk.

Bhagavatapurana og Bhagavadgita er viktige hellige skrifter og særlig i Prabhupadas oversettelse og med hans forklaringer og kommentarer.

ISKCON har anslagsvis 10 millioner tilhengere på verdensbasis, hovedsaklig i India, USA og Europa. Støtte og oppmerksomhet fra kjente mediepersonligheter som George Harrison (1943-2001) har betydd mye. ISKCON har over 60 templer i Vest-Europa og har siden midten av 1990-årene ekspandert sterkt i Øst-Europa. I Norge har ISCKON siden 1992 drevet Krishna's Cuisine på Majorstua i Oslo. og har tempel i Bauneveien på Ekeberg i Oslo med ukentlig søndagsfest. I 2017 hadde ISKCON Norge 985 tellende medlemmer. 

ISKCON ble grunnlagt i New York i juli 1966 av guruen A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (Abhay Charan De) (1896–l977). Han var født i Kolkata og utdannet på Scottish Church College der. Han var gift og hadde barn og drev en apotekerforretning, men ble en asket i 1959 og  forfattet og oversatte deretter et stort antall bøker. The Bhaktivedanta Book Trust ble etablert i 1972 for å utgi bøkene hans. Han var de siste ti år av sitt liv en en omreisende munk med internasjonal suksess.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.