Hare Krishna-bevegelsen

Hare Krishna-bevegelsen. Russiske medlemmer av bevegelsen på et møte. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Prabhupada
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Hare Krishna-bevegelsen er en hinduisk bevegelse innen gaudiya-vishnuismen som har fått global utbredelse. Egentlig heter den International Society for Krishna Consciousness (ISKCON).

Faktaboks

Også kjent som

Egentlig International Society for Krishna Consciousness, ISKCON

ISKCON har anslagsvis 10 millioner tilhengere på verdensbasis, er etablert i de fleste land i Europa og har tilhengere i en rekke andre land i verden. Bevegelsen har bygget kostbare templer og etablert større klosterinstitusjoner flere steder i India, særlig på hellige steder forbundet med livet til grunnleggeren av gaudiya-vishnuismen, Chaitanya (1486–1534).

Tro og religiøst liv

Hare Krishna er en bhakti-bevegelse med hengivelse til Krishna og Radha. Hare Krishna er de første ordene i mantraet (meditasjonsord), som uttrykker påkallelse og kjærlighet til Krishna. Det legges vekt på ortodoks hinduisk vaishnava-livsførsel. Medlemmene avholder seg fra kjøtt, fisk, egg og nytelsesmidler som alkohol, narkotika, kaffe og te. De er restriktive i seksualutfoldelse og er seksuelt aktive kun for å få barn. De følger også en fast dagsrytme med mantra-resitering, dans og musikk.

Bhagavatapurana og Bhagavadgita er viktige hellige skrifter, særlig i Prabhupadas oversettelse med hans forklaringer og kommentarer.

Utbredelse

ISKCON har anslagsvis 10 millioner tilhengere på verdensbasis, hovedsakelig i India, USA og Europa. Støtte og oppmerksomhet fra kjente mediepersonligheter som George Harrison (1943–2001) har betydd mye. ISKCON har over 60 templer i Vest-Europa og har siden midten av 1990-årene ekspandert sterkt i Øst-Europa. I Norge har ISCKON siden 1992 drevet Krishna's Cuisine på Majorstua i Oslo, og de har tempel i Lille Øvregate 14 i Bergen med ukentlig søndagsfest. I 2019 hadde ISKCON Norge 1595 registrerte medlemmer.

Grunnlegger

ISKCON ble grunnlagt i New York i juli 1966 av guruen A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (Abhay Charan De, 1896–1977). Han var født i Kolkata og utdannet på Scottish Church College der. Han var gift og hadde barn og drev en apotekerforretning, men ble en asket i 1959 og forfattet og oversatte deretter et stort antall bøker. The Bhaktivedanta Book Trust ble etablert i 1972 for å utgi bøkene hans. Han var de siste ti årene av sitt liv en en omreisende munk med internasjonal suksess.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Eivind Sehested Zakariassen

Lenken til ISKCON fungerer ikke. Ny adresse er http://www.iskcon.org/ Lenken til Hare Krishna-samfunnet i Norge går til Shri Chaitanya Saraswat Math-fellesskapet som er en gruppe som er (så vidt jeg vet) ganske nært tilknyttet ISKCON (gjennom bl.a. Prabhupada), og kan kanskje sies å være en del av en mer generell Krishna-bevegelse. Men denne artikkelen handler spesifikt om ISKCON. ISCON Norge har sine egne hjemmesider: https://harekrishna.no/ Synes for øvrig medlemstallet virker unaturlig høyt, men det har kanskje skjedd en del siden jeg studerte denne gruppen for nesten 20 år siden. Jeg ville gjettet på noen titalls aktive medlemmer. Hvis man ser på "Bli medlem"-lenken på hjemmesiden deres, dreier dette seg om gratis støttemedlemskap og sier lite om hvor mange aktive krishna-hengivne medlemmer de har.

svarte Knut A. Jacobsen

Hei Eivind, Takk for rettelsen. Medlemmer er antallet som ISKCON får økonomisk tilskudd for. Tallet for 2018 er enda høyere, 1332 medlemmer. Se https://www.regjeringen.no/contentassets/8e328011f0e541d99e0b6243387e38dd/antall-tilskuddstellende-medlemmer-i-tros-og-livssynssamfunn-2018.pdf.

svarte Eivind Sehested Zakariassen

Ja, jeg så det. Spørsmålet er bare om det ikke i noen tilfeller blir veldig misvisende å bruke disse tallene. Det blir veldig feil å si at det er mer enn dobbelt så mange Hare Krishnaer som jøder i Norge, for eksempel. Men dette med å måle antall tilhengere/medlemmer er vel generelt problem.

svarte Knut A. Jacobsen

Tallene er ikke misvisende, men som alle tall, må de tolkes. Dette er medlemmer som aktivt har meldt seg inn, som ikke kan være medlem av noe annet trossamfunn, og som ISKCON rapporterer inn til Brønnøysundregistrene. Religioner er forskjellige, og det er også ulike grader av tilhørighet, engasjement og misjonsiver, og ulike motiver for å melde seg inn.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg