Harald Damsleth, norsk tegner, illustratør og grafiker, først og fremst kjent som plakat- og propagandategner for Nasjonal Samling (NS), som han selv også var medlem av.

Damsleth studerte tegning og illustrasjon ved Städtische Kunstgewerbeschule i Berlin. Deretter arbeidet han i flere reklamebyråer i Oslo før han tok over reklamebyråene Myres og Herolden sammen med barndomsvennen Per Sandberg. Etter den tyske okkupasjonen av Norge fikk de en rekke oppdrag fra NS, og fra oktober 1940 fikk de enerett på statsannonser. Damsleth ble den ledende utformeren av NS-propagandaplakater og laget rundt 200 stykker. På samme tid utformet han 35 norske frimerkeutgivelser. 

Hans tegnestil er blitt beskrevet som lett, fri og «journalistisk». I en rekke av plakatmotivene knyttes forbindelsen mellom det nye, nazistiske Norge og vikingtiden. Hjelmer, sverd og skjold er tilbakevendende elementer. Hans idealpersoner er lett kjennelige med sitt nesten karikerte ariske utseende – blonde, blåøyde og med faste, kantede hakepartier. 

Harald Damsleth var ikke bare propagandategner. I løpet av sin svært produktive yrkeskarriere illustrerte han alt fra post- og gratulasjonskort, glansbilder, ukebladforsider, annonser og emballasje. Mange av de mest kjente og folkekjære glansbildemotivene er tegnet av ham.

I 1950 ble Harald Damsleth dømt for landssvik og idømt 5 års straffarbeid.

  • Økland, Einar. (2008). Damsleth: han teikna for Norge. Vigmostad & Bjørke. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.