Harald Damsleth

Faktaboks

Harald Damsleth
Født
16. august 1906, Bremen, Tyskland
Død
1. mars 1971, Oslo

Harald Damsleth. Reklame for Hjemmet. 1931.

Reklame for Hjemmet fra 1931.
Av /Mats Linder.

Artikkelstart

Harald Damsleth var en norsk tegner, illustratør og grafiker, først og fremst kjent som plakat- og propagandategner for Nasjonal Samling (NS), som han selv også var medlem av.

Propagandaplakater for NS

Harald Damsleth. Propagandaplakat for å få folk til å verve seg til Waffen-SS og Den Norske Legion og krigstjeneste på Østfronten i 1941. Plakaten ble laget i tre størrelser og trykt i et opplag på 100 000.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Damsleth studerte tegning og illustrasjon ved Städtische Kunstgewerbeschule i Berlin fra 1929 til 1931. Deretter arbeidet han i flere reklamebyråer i Oslo før han tok over reklamebyråene Myres og Herolden sammen med barndomsvennen Per Sandberg. Etter den tyske okkupasjonen av Norge fikk de en rekke oppdrag fra NS, og fra oktober 1940 fikk de enerett på statsannonser. Damsleth ble den ledende utformeren av NS-propagandaplakater og laget rundt 200 stykker. På samme tid utformet han 35 norske frimerkeutgivelser.

Hans tegnestil er blitt beskrevet som lett, fri og «journalistisk». I en rekke av plakatmotivene knyttes forbindelsen mellom det nye, nazistiske Norge og vikingtiden. Hjelmer, sverd og skjold er tilbakevendende elementer. Hans idealpersoner er lett kjennelige med sitt nesten karikerte ariske utseende – blonde, blåøyde og med faste, kantede hakepartier.

Glansbilder og postkort

Harald Damsleth var ikke bare propagandategner. I løpet av sin svært produktive yrkeskarriere illustrerte han alt fra post- og gratulasjonskort, glansbilder, ukebladforsider, annonser og emballasje. Mange av de mest kjente og folkekjære glansbildemotivene er tegnet av ham.

I 1950 ble Harald Damsleth dømt for landssvik og idømt 5 års straffarbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Økland, Einar. (2008). Damsleth: han teikna for Norge. Vigmostad & Bjørke.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg