Arisk er en term som tidligere har vært brukt i språkvitenskap og historie om de indoeuropeiske språkene i India og Iran, den indoiranske grenen av de indoeuropeiske språkene. I moderne vitenskap brukes ikke lenger arisk, men indoiransk om denne språkgrenen. Imidlertid brukes begrepet indoarisk fremdeles om de indoeuropeiske språkene i India.

Faktaboks

Uttale
ˈarisk

Ordet arisk bygger på sanskrit arya (se arier). I populærvitenskapelig europeisk litteratur er arisk blitt brukt om hele den indoeuropeiske språkfamilien. Dernest er det ved en sammenblanding av språk og rase blitt overført på det urfolket som har talt det indoeuropeiske grunnspråket, en bruk av ordet som særlig er knyttet til første halvdel av det 20. århundret.

Bruk innen rasistisk ideologi

Begrepet arisk rase oppsto i sent på 1800-tallet og hadde sitt opphav i tanken om at de opprinnelige talerne av indoeuropeisk tilhørte en særegen, overlegen etnisk og genetisk folkegruppe. Denne ideen ble popularisert og overtatt av ulike antisemittiske og rasistiske kulturpersonligheter og forfattere som Richard Wagner eller Houston Stewart Chamberlain.

Frem mot 1930-tallet ble begrepene arisk og ariere mer systematisk integrert i nasjonalistiske ideologier, blant annet nasjonalsosialismen/nazismen. Ideen om arisk rasemessig overlegenhet var en essensiell komponent i den ideologiske begrunnelsen for forfølgelsene av jøder og andre etniske minoriteter i Tyskland, samt for den brutale krigføringen nazistene førte på Østfronten under andre verdenskrig. Denne ideologien lå også til grunn for opprettelsen av den pseudovitenskapelige institusjonen das Ahnenerbe, som ble opprettet av blant annet Heinrich Himmler i 1935 som et forskningsinstitutt hvis hovedoppgave var å vise hvordan arkeologiske, antropologiske og kulturhistoriske forhold underbygget rasistiske forestillinger om den ariske rase.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg