Mannsbunad fra Haltdalen
.
Kvinne- og mannsbunad fra Haltdalen
.

Mannsbunaden fra Haltdalen regnes som en variant av mannsbunaden fra Røros. Plaggene den bygger på, er fra samme tidsperiode (1860–1870), og de er nøyaktig kopiert til bunaden. Tradisjonelt var Haltdalen del av samme draktområde som Røros.

Faktaboks

Det er Haltdalen Bondekvinnelag som i samarbeid med Rørosdraktstuggu har utarbeidet bunaden. Arbeidet er utført i samsvar med Bunad- og folkedraktrådets retningslinjer for rekonstruksjon, men er ikke ført fram til uttalelse fra rådet.

Draktdeler

Trøye

Bunadtrøya er i mørkeblå vadmel. Den er dobbeltspent med messingknapper og har ståkrage. Trøya kneppes ikke. Den er ei skjøttrøye av samme type som trøya til mannsbunaden fra Røros. Bakgrunnen for trøye og bukse var ei brudgomsdrakt, noe som betyr at de to delene hørte sammen.

Vest

Bunadvesten er kopiert etter en gammel vest fra Haltdalen. Den har ståkrage, er dobbeltspent og kneppes med messingknapper. Stoffet er et rutet ullstoff i rødt og lilla, og er det samme som stoffet til stakken i kvinnebunaden. Hjemmevevde stoffer ble ofte brukt slik i andre halvdel av 1800-tallet: til kvinnestakk og mannsvest.

Bukse

Buksa er kopiert etter den gamle brudgomsdrakta, og lages i mørkeblå vadmel. Det er ei knebukse med klaff som kneppes til ei linning med messingknapper. Ved knesplitten er det også messingknapper og spenne.

Skjorte

Bunadskjorta er enten i lin eller bomull, og er lagd etter ei skjorte fra Haltdalen. Den har hvitsøm på håndlinningene.

Strømper og band

Det brukes hvite ullstrømper, som til mannsbunaden fra Røros, strikket i rettstrikk og vrangstrikk. De holdes oppe av flerfargede strømpeband.

Hodeplagg og halstørkle

Akkurat som på Røros brukes det strikket topplue til bunaden. I Tydal bruker gifte karer svart lue med rød oppbrett, mens ugifte bruker rød lue med svart oppbrett. Hvor skarpt det skillet har vært historisk sett, er uvisst.

I halsen, utenpå skjortekragen, knytes et mangefarget silketørkle, gjerne som sløyfe.

Metall

Skjorta lukkes med halsknapp og mansjettknapper i sølv. Knappene i trøye, bukse og vest er i messing. Det samme gjelder spennene i buksa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg