Faktaboks

Sankt Hallvard

Hallvard Vebjørnsson Den Hellige, Hallvard Den Hellige, Sankt Hallvard, norrønt Hallvarðr.

Født
1020, Lier
Død
1043, Drammensfjorden
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Virke
Helgen
Familie

Foreldre: Ifølge legenden bonden Vebjørn på Husaby i Lier og Torny Gudbrandsdatter. Fetter (eller kusines sønn) av Olav 2 Haraldsson (995–1030).

Hallvard

Hallvard. St. Hallvards død. Etter tegning av et forsvunnet takmaleri i Vang stavkirke

Av /KF-arkiv ※.
Byvåpen
St. Hallvard i Oslos byvåpen
Byvåpen
Av .
St. Hallvard
Statue av Nic Schiøll på fasaden av Oslo rådhus
St. Hallvard
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Den hellige Hallvard
Ortodoks ikon av St. Hallvard
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Sankt Hallvard er en norsk helgen. Ifølge legenden om ham ville Hallvard beskytte en gravid kvinne mot overfall, men ble drept ved et pileskudd da han tok henne med i sin båt på Drammensfjorden. Liket hans ble senket i sjøen med en møllestein om halsen, men ble ifølge legenden funnet flytende kort tid etter, fortsatt med steinen om halsen. Han ble først gravlagt i Lier, men da bispekirken i Oslo (Sankt Hallvardskatedralen) ble vigslet, trolig i 1120-årene, fikk Hallvards-relikviene plass på høyalteret der.

Legenden om Hallvard er bevart både i latinske liturgiske skrifter og i bruddstykker av en islandsk-norsk saga. Hallvard var ifølge deler av overleveringen sønn av storbonden Vebjørn på Huseby i Lier. Moren hans, Torny, var søster eller søsterdatter til Åsta Gudbrandsdatter, Olav den helliges mor.

Hallvard var først og fremst lokalhelgen i Viken og på Opplandene, og her ble hans festdag, 15. mai (hallvardsok), feiret som obligatorisk helligdag. Fra dette området stammer de fleste kirkededikasjoner, kunstneriske fremstillinger og andre minner om Hallvardsdyrkingen. St. Hallvard var i katolsk tid (før reformasjonen) en kjent helgen både i resten av den norske kirkeprovinsen, i Sverige og andre steder i Nord-Europa.

Som Oslo bys vernehelgen er han avbildet med møllesteinen og pilene i Oslo bys segl og bymerke. Vi kjenner også en hallvardsekvens, en gledeshymne til bruk på helgenens festdag. I Oslo feires festdagen hvert år 15. mai ved ulike arrangementer. St. Hallvardsdagen er også datoen for utdeling av St. Hallvard-medaljen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • KLNM, 6:63–67
  • Tidebønnene, til liturgisk bruk for Den katolske kirke i Norge, b. 3, 2002, 1106–12 (inneholder tilnærmet fullstendig utgave av Hallvardslegenden)

Kommentarer (2)

skrev Martinus Løvik

Vart St. Hallvard offisielt kanonisert av paven/Vatikanet? I tilfelle når? burde gjerne stått i artikkelen.

svarte Åslaug Ommundsen

Takk for innspel! Hallvard blei helgenkåra så tidleg at det ikkje var nødvendig med paveleg stadfesting, men ved ei utviding av artikkelen kan ein komme inn på problemstillinga.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg