Faktaboks
- Også kjent som
-
Bergkirche unseres Erlösers zu Wang, Wang Kirche, Świątynia Wang
Blant alle landets stavkirker står Vang bokstavelig talt i en særstilling: Kirken ligger ikke i Norge, men i Karpacz i det nåværende Polen. Det har den ikke alltid gjort, for ikke bare ble den i sin tid flyttet fra Vang i Valdres, men også landegrensene har endret seg. Det som var en del av Preussen da kirken ble gjeninnviet i 1844, ble etter andre verdenskrig en del av Polen. Brückenberg i Schlesien ble til Karpacz i Śląsk.
Men før kirken ble en turistattraksjon i Sudetfjellene, sto den ved bredden av Vangsmjøse, der den tjente som soknekirke i rundt regnet 600 år. I 1840 ble kirken tatt ut av tjeneste, den var blitt for liten. Da ble den nye kirken som var bygd vegg i vegg, innviet.
Maleren J. C. Dahl, som få år før hadde gitt ut stavkirkeverket sitt, engasjerte seg for å bevare kirken, den første redningsaksjonen for noen stavkirke. Strevet med å bevare kirken var trolig en medvirkende årsak til at Dahl få år senere tok initiativ til å danne Fortidsminneforeningen. Dahl foreslo å flytte kirken, først til Bergen, deretter til Slottsparken i det daværende Christiania, men det førte ikke fram. Grev Herman Wedel Jarlsberg var positiv til å gjenoppføre kirken på Bogstad, men døde før saken var avgjort. Ved hjelp av kontakter i Tyskland fikk Dahl kongen av Preussen, Fredrik Vilhelm 4, interessert, og kjøpte kirken på kongens vegne. Franz Wilhelm Schiertz, som hadde illustrert Dahls stavkirkeverk, målte opp og ledet rivingen av kirken sommeren 1841.
I kirken holdes det regelmessig gudstjenester. Kirken er fremdeles en severdighet, trass i ombygging og store forandringer. Den besøkes hvert år av cirka 200 000 turister (2019). Norges ambassade i Warszawa fikk i 2003 satt opp en informasjonstavle utenfor stavkirken om norske stavkirker og denne kirkens historie.
Da Vang kirke i Valdres var blant de cirka 360 kirkene i landet hvor det ble holdt valg til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814, ble det utenfor kirken i Karpasz i 2014 satt opp et skilt i forbindelse med grunnlovsjubileet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.