Vang stavkirke

Vang stavkirke, slik den nå står i Polen. Til tross for enkelte endringer og den store kampanilen er det lett å se at det er en norsk stavkirke.
Vang stavkirke
Av .
Vang stavkirke, sett fra baksiden.
.

Vang stavkirke er en kirke fra Vang kommune i Oppland, som nå er oppført i Karpacz i Polen.

Faktaboks

Også kjent som

Bergkirche unseres Erlösers zu Wang, Wang Kirche, Świątynia Wang

Kirkens opprinnelse er antagelig fra slutten av 1100-tallet. Den er første gang nevnt som sognekirke i 1319.

I 1841 ble den kjøpt av J. C. Dahl på auksjon for 86 riksdaler. Meningen var å få gjenoppført kirken i Slottsparken i Christiania, men dette lot seg ikke gjøre. Heller ikke Bergen by var interessert i å overta kirken. Dahl, som var professor i Dresden, solgte den derfor til den prøyssiske kronprinsen, den senere kong Fredrik Vilhelm 4 av Preussen. Kirken ble flyttet under ledelse av den tysk-norske arkitekten Frantz Wilhelm Schiertz.

Fredrik Vilhelm hadde tenkt å føre opp kirken på en øy i en innsjø ved Potsdam. Grevinne Friederike Karoline von Reden av Bachwall foreslo å gi kirken til en luthersk menighet i Brückenberg (nå Karpacz) i Riesengebirge, Schlesien, som ikke hadde noen kirke. Her ble stavkirken oppført i 1844. Den fikk navnet Bergkirche unseres Erlösers zu Wang eller Wang Kirche.

Norges ambassade i Warszawa fikk i 2003 satt opp en informasjonstavle utenfor stavkirken om norske stavkirker og denne kirkens historie. Da Vang kirke i Valdres var blant de cirka 360 kirkene i landet hvor det ble holdt valg til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814, ble det utenfor kirken i Karpasz i 2014 satt opp et skilt i forbindelse med grunnlovsjubileet.

I kirken holdes det regelmessig gudstjenester.

Kirken er fremdeles en severdighet, trass i ombygging og store forandringer. Den besøkes hvert år av cirka 200 000 turister (2019).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Anker, Leif: Kirker i Norge, b. 4: Middelalder i tre : stavkirker, 2005, 278-87, isbn 82-91399-16-6, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg