Nitedals Krudtværk

Waage Dam (2007)

Artikkelstart

Nitedals Krudtværk var en fabrikk i Nittedal som produserte krutt. Fabrikken ble etablert i 1883 av Georg Frølich med blant annet Peter Waage, Henrik Hvoslef og Svend Foyn som medeiere. Fra 1894 ble Georg Frølich eneeier. Det var den gang fem kruttverk i Norge.

Faktaboks

Også kjent som

Kruttverket i Nittedal (1883-1976)

Kruttverket besto av cirka 100 bygninger langs Ørfiskebekken. Det ble bygget en egen dam som ga vann til produksjon av elektrisk kraft. Dammen fikk navnet Waage Dam, i dag skrevet Vågedammen.

Ved kruttverket ble det produserte svartkrutt og fra 1896 røyksvakt krutt. Ved verket ble det også utviklet et nytt sprengstoff som fikk navnet Echo basert på nitroglyserin. I 1917 ble kruttverket kjøpt av Norsk sprængstoffindustri og Frølich gikk av. Kruttverket ble drevet frem til 1978, da det ble nedlagt som det siste kruttverket i Norge og virksomheten opphørte.

Langsomt grodde vegetasjonen langs Ørfiskebekken igjen. Fra 2010 er er det bygget 600 boliger i nærheten og veiene i området har fått navn fra kruttverket som Georg Frølichs vei, Vågedamveien, Svartkruttveien og Laboratorieveien. Det er etablert en egen venneforening for kruttverket som sammen med Nittedal kommune forbedrer turstien langs Ørfiskebekken hvor minner fra kruttverket skal markeres.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Historien om Nitedals Krudtværk. Nitedals Krudtværks venner. Nittedal (2019).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg