Glittreklinikken

Glittreklinikken var i perioden 1926–2018 et privat sykehus i Hakadal, like utenfor Oslo. I 2018 flyttet Feiringklinikken og Glittreklinikken til den såkalte Blålystomta, nord for Quality hotell på Jessheim nord, og utgjør der LHL-sykehuset Gardermoen.

Glittreklinikken var et spesialsykehus for utredning, behandling og rehabilitering av pasienter med lungesykdom. Glittreklinikken lå like nord for Hakadal kirke. Den var eiet og drevet av Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL). Spesialsykehuset er landsdekkende; Norges største institusjon for lungerehabilitering med 96 pasientplasser og 1100 pasienter i året.

Historikk

Fram mot 1900 var Norge hardt rammet av tuberkulose. Flere private sanatorier tok seg av pasienter. Allerede før 1900 ble det foreslått at staten skulle bygge statssanatorier i hele landet, og det ble opprettet seks statssanatorier: Vensmoen i Nordland, Reknes i Molde, Luster i Sogn, Landeskogen i Setesdal, Ringvoll i Trøndelag og Glittre i Hakadal.

Glittre Sanatorium hadde eksistert i lang tid som privat sanatorium, men staten bygget likevel et nytt etter overtakelse av eiendommen i 1920-årene. Glittre «nye» sanatorium sto ferdig i 1925 og ble tatt i bruk året etter. Sanatoriet hadde plass til 160 pasienter, men stor pågang gjorde at pasienttallet kunne komme opp i over 180.

Mange ble behandlet for tuberkulose på Glittre Sanatorium, men etter hvert avtok antallet sykdomstilfeller og det kom en ytterligere nedgang da antibiotika ble tilgjengelig. Glittre Sanatorium gikk over til å bli et generelt lungesykehus etter andre verdenskrig. Staten drev sykehuset ut 1990; Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke overtok i 1991. Glittreklinikken var et landsdekkende spesialsykehus og kompetansesenter for lungemedisinsk behandling og rehabilitering. Klinikken tok hovedsakelig imot pasienter med astma, kronisk bronkitt og emfysem.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg