Glittreklinikken er et tidligere privat sykehus i Hakadal, like utenfor Oslo. Før sykehuset ble lagt ned var det Norges største institusjon for lungerehabilitering med 96 pasientplasser og 1100 pasienter i året.

Sykehuset var tidligere eid og driftet av LHL, tidligere kjent som Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke, og var et landsdekkende spesialsykehus og kompetansesenter for lungemedisinsk behandling og rehabilitering, og behandlet hovedsakelig pasienter med astma, kronisk bronkitt og emfysem. Klinikkens tidligere virksomhet er fra 2018 underlagt LHL-sykehuset Gardermoen.

Historikk

Norge var frem mot 1900-tallet hardt rammet av tuberkulose, og pasientene ble tatt hånd om av flere private sanatorier. Et forslag om å bygge statssanatorier rundt om i landet hadde allerede blitt fremmet før 1900, og det ble utover 1900-tallet opprettet seks statseide sanatorier, herunder Vensmoen i Nordland, Reknes i Molde, Luster i Sogn, Landeskogen i Setesdal, Ringvoll i Trøndelag og Glittre i Hakadal.

Glittre Sanatorium hadde eksistert i lang tid som et privat sanatorium, men staten bestemte seg likevel for å bygge et nytt sanatorium etter overtakelse av eiendommen i 1920-årene. Glittre «nye» sanatorium sto ferdig i 1925 og ble tatt i bruk året etter, i 1926. Sanatoriet hadde plass til 160 pasienter, men hadde over 180 pasienter på det meste.

De neste 20 årene ble mange behandlet for tuberkulose på Glittre Sanatorium, men antall sykdomstilfeller avtok, før man så en ytterligere nedgang da antibiotika ble tilgjengelig. Etter andre verdenskrig gikk Glittre Sanatorium over til å bli et generelt lungesykehus. Glittreklinikken var frem til 1990 under statlig eierskap, før LHL, en ideell organisasjon etablert i 1943, overtok virksomheten i 1991.

I 2018 ble klinikken lagt ned, og Glittreklinikken, samt Feiringklinikken, sin tidligere virksomhet er fra dette året flyttet til LHL-sykehuset Gardermoen, et sykehus lokalisert på Jessheim.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg