Murkrone er overkanten av en mur. Dersom murkronen er fremskutt og krenelert, det vil si formet som et brystvern med skyteskår, slik som ved middelalderens borger og bymurer, kalles den også en murkrans.

Murkronen finnes allerede i hellenistisk skulptur omformet til en virkelig krone, anbrakt på hodet av kvinneskikkelser som symboliserer byer. Mange europeiske byvåpen har tradisjonelt hatt murkroner, for eksempel de tyske rikssteder, men i Norden er det svak tradisjon for dette. I Sverige fikk en del byer murkroner som verdighetstegn fra slutten av 1700-tallet; dette gjaldt særlig befestede byer. Nå har svenske kommuner som hadde bystatus før 1971 murkroner. Norske byvåpen ble utstyrt med femtindede murkroner i 1890-årene, og var forsynt med dette frem til 1940. Dette var imidlertid ikke som en formelt godkjent del av våpenet, da murkronene ikke er en heraldisk nødvendig del av et våpen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg