Peter Krag Helland-Hansen

Faktaboks

Peter Krag Helland-Hansen
Født
1917, Bergen
Død
1985

Artikkelstart

Peter Krag Helland-Hansen, (født 1917 i Bergen, død 1985) var en norsk arkitekt. Han var sønn av Anna Marie Krag (1881–1963) og den norske oseanografen Bjørn Helland-Hansen (1887-1957).

Helland-Hansen vokste opp i Bergen og avla eksamen ved arkitektavdelingen ved Norges tekniske høyskole i 1945. Etter endt studium samarbeidet han med flere anerkjente arkitekter i sin samtid som Fredrik Konow-Lund og Sverre Lied, som alle bidro til å sette sitt preg på Bergens etterkrigsarkitektur. Han var en produktiv og allsidig arkitekt med en sammensatt portefølje: Fra eget hjem på Hop utenfor Bergen og villa for sin bror, Bjørn Helland-Hansen i Julsundvegen 91, i Molde til større, komplekse oppdrag som Historisk-filosofisk fakultet ved Universitet i Bergen.

Helland-Hansen var et engasjert medlem av Fortidsminneforeningen i Bergen og utførte en rekke restaureringsarbeider ved Kinsarvik kirke, Fastings Minde i Bergen, Bergen domkirke og Håkonshallen. Mest kjent er han som representant for et funksjonalistisk formspråk og for Historisk-filosofisk fakultet på Sydneshaugen i Bergen som han tegnet sammen med Sverre Lied.

Fakultetet på Sydnesplassen 7 ble ferdigstilt i 1968. Det er hovedsakelig utført i betong og preges av konstruktiv klarhet, med enkle volumer og et tidløst arkitektonisk uttrykk. Deler av bygningens interiør er i dag fjernet, men de gjenstående detaljene viser utpreget kvalitet og arkitektenes store materialforståelse.

Blant hans mest vellykkede arbeider bør også hans utkast til nytt rådhus i Bergen trekkes frem. I arkitektkonkurransen fra 1951, deltok teamet Frederik Konow-Lund, Sverre Lied og Peter Helland-Hansen i finalen med et bidrag bestående av en høy sentralblokk og lavere, omliggende bebyggelse. Utkastet viser en klar tilnærming til lokale byggetradisjoner og omliggende historisk arkitektur. I 1952 kåres imidlertid Erling Viksjøs modernistiske prosjekt til vinner av konkurransen og gjenspeiler datidens ønske om en ny og fremtidsrettet byutvikling i Bergen.

Arbeider, et utvalg

 • 1985: Troldsalen, Bergen. (Helland-Hansen og Sverre Lied)
 • 1975: Konserveringspaviljong, Statsarkivet i Bergen
 • 1974: Restaurering av Torpo kirke i Ål i Hallingdal. (Konow Lund og Helland-Hansen)
 • 1968: Historisk-filosofisk institutt, Universitet i Bergen. (Helland-Hansen og Sverre Lied)
 • 1960–61: Restaurering av Kinsarvik kirke
 • 1968: Restaurering av det tidligere lyststedet Fastings Minde, Bergen. (Helland-Hansen og Sverre Lied)
 • 1963–69: Restaurering av Bergen Domkirke
 • 1961: Restaurering av Håkonshallen og utbygging av festlokale (Helland-Hansen i samarbeid med Jon og Claus Lindstrøm)
 • 1954: Enebolig på Hop, arkitektens egen bolig

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Arkitekturguide Bergen (2. utgave), Bodoni forlag i samarbeid med Bergen Arkitektforening, 2014
 • 1965: Helland-Hansen, Peter og Sverre Lied, Universitetet i Bergen. Historisk filosofisk fakultet. Endelig prosjekt, august 1965, Universitetet i Bergen, Dokumentsenter 1, 231
 • Byggekunst nr. 04/1962
 • Byggekunst nr. 05-06/1946

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg