Gregor Mendel

Gregor Mendel av Ukjent/※. Gjengitt med tillatelse

Gregor Mendel var en østerriksk genetiker som oppdaget Mendels lover.

Han var augustinermunk i Brno i 1843 og ble presteviet i 1847. Etter å ha studert naturvitenskap i Wien i 1851–1853, var han fra 1854 til 1868 lærer i fysikk og naturhistorie ved den tekniske skolen i Brno, og fra 1868 til 1884 abbed i sitt kloster. I 1856–1864 utførte han sine geniale krysningsforsøk, særlig med erter. Ved disse forsøkene oppdaget han de grunnleggende lovene for nedarving av enkelte egenskaper og grunnla dermed den moderne genetikk (arvelighetsforskning). Den moderne arvelæren startet i 1866 da Mendel publiserte sine krysningsforsøk.

Valget av hageerter (Pisum sativum) som forsøksmateriale var meget gunstig. Erter er ettårige, og med lukkete og tokjønnete blomster er de selvpollinerende og selvfertile. Erter kan i tillegg krysspollineres kunstig ved å overføre pollen fra en plante til arrene i blomstene på en annen plante, hvor pollenbærerne først er fjernet før de er ferdig utviklet. Det fantes mange konstante varieteter av erter, og de enten-eller karakterene Mendel undersøkte var belgenes og ertenes form og farge, blomsterfargen, blomstenes plassering endestilt eller aksialt, og høyden på plantene, i alt syv egenskaper.

Mest kjent blant hans skrifter er Versuche über Pflanzen-Hybriden (1866), som i hans levetid ble lite påaktet, men vakte stor oppmerksomhet da hans lover i 1900 ble gjenoppdaget av Hugo de Vries i Nederland, Carl Erich Correns i Tyskland og Erich Tschermak von Seysenegg i Østerrike.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.