Mendels lover er regler for arv innen biologi, det vil si for hvordan bestemte egenskaper overføres fra en generasjon til den neste i en organisme. De ble fremsatt av munken Gregor Mendel fra Østerrike i 1865. Mendel brukte erteblomster til å utføre eksperimenter, men lovene gjelder for alle organismer. Egenskapene han studerte var fargen på blomstene og deres plassering på planten, form og farge på ertene, form og farge på ertebelgene, og høyden på plantene.
Faktaboks
- Også kjent som
-
arvelover
Lovene ble ikke forstått og anerkjent før i 1900, da tre forskere uavhengig av hverandre kom frem til samme resultater som Mendel. Etter Mendels tid har forskning på arv utredet en rekke andre lovmessigheter uten at disse er blitt formulert som «lover» tillagt en bestemt oppdager.
Mendels første lov sier at de arvelige egenskapene bestemmes av enkelte, konstante arvefaktorer (senere kalt gener) som opptrer parvis og skiller lag ved dannelsen av kjønnsceller.
Mendels andre lov sier at de ulike arvefaktorene fordeles uavhengig av hverandre til kjønnscellene. Det vil si at kjønnscellene alltid inneholder en representant for hvert anleggspar, men det er bare tilfeldigheter som avgjør hvilke som kommer sammen i samme kjønnscelle.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.