Georg Büchner

Faktaboks

Georg Büchner
Uttale
bˈykjnər
Født
17. oktober 1813, Goddelau (i nærheten av Darmstadt)
Død
19. februar 1837, Zürich
Georg Büchner tegnet av August Hoffmann (1835)

Artikkelstart

Georg Büchner var en tysk dikter som, ved siden av Johann Wolfgang von Goethe og Friedrich von Schiller, regnes som den største tyskspråklige dramatikeren på 1800-tallet.

Biografi og politisk engasjement

Büchner studerte naturvitenskap og medisin. Han var politisk engasjert i kampen mot de reaksjonære kreftene. Han ga ut det revolusjonære kampskriftet Der Hessische Landbote (1834) med slagordet «Fred med hyttene, kamp mot palassene!».

Forfatterskap

Revolusjonsdramatikk: Dantons Tod

I 1835 ble han landflyktig og skrev dramaet Dantons Tod, basert på skjebnen til Georges Jacques Danton under den franske revolusjonen. Dramaet viser samtidig et pessimistisk syn på enkeltmenneskets rolle i en verden uten Gud, regjert av blinde og kaotiske krefter.

Sosialkritisk dramatikk: Woyzeck

Det sosialkritiske dramaet Woyzeck (1836) er en milepæl i tysk dramatikk. Det skildrer den fattige soldaten som et hjelpeløst objekt for samfunnets brutalitet på en måte som foregriper den senere naturalistiske diktningen. Dramaet ligger til grunn for operaen Wozzeck (1917–1921) av Alban Berg, og det er filmatisert av Werner Herzog (1978).

Lystspill: Leonce und Lena, novellen Lenz

Det ironiske lystspillet Leonce und Lena (1836) regnes som et av de beste tyske lystspill. I novellen Lenz (1836) skildrer Büchner med visjonær uttrykkskraft skjebnen til Jakob Michael Reinhold Lenz, den berømte dikteren fra Sturm und Drang-tiden, i sin kamp mot omverden og sinnssykdom.

Betydning

Til tross for en begrenset produksjon hører Büchners verk til det betydeligste innenfor den tyske litteratur. Han lar seg ikke klart innordne i noen litteraturhistorisk retning, men har mye til felles med Junges Deutschland. Gjennom sin realistiske holdning og moderne form en forløper for den senere naturalisme og ekspresjonisme.

Siden 1951 utdeler Det tyske akademi for språk og litteratur i Darmstadt årlig den høythengende Georg-Büchner-prisen til en tyskspråklig forfatter.

Büchners samlede verker utkom på norsk i 1973. Flere av hans skuespill har vært oppført i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hauschild, J.C.: G.B.: mit Selbstzeugnissen und Bilddokumenten, 1992
  • Knapp, G.P.: G.B., 3. Aufl., 2000

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg