Georg Büchner, tysk dikter. Büchner studerte naturvitenskap og medisin, men deltok samtidig i kampen mot reaksjonen, blant annet ved å utgi det revolusjonære kampskriftet Der Hessische Landbote (1834) med slagordet «Fred med hyttene, kamp mot palassene!». I 1835 var han landflyktig og skrev dramaet Dantons Tod, preget av revolusjonær opprørsfølelse. Dramaet viser samtidig et pessimistisk syn på enkeltmenneskets rolle i en verden uten Gud, regjert av blinde og kaotiske krefter.

Det sosialkritiske dramaet Woyzeck (1836) er en milepæl i tysk dramatikk. Det skildrer den fattige soldaten som et hjelpeløst objekt for samfunnets brutalitet på en måte som foregriper den senere naturalistiske diktning. Dramaet ligger til grunn for operaen Wozzeck (1917–21) av Alban Berg, og det er filmatisert av Werner Herzog (1978).

Det ironiske lystspillet Leonce und Lena (1836) regnes som et av de beste tyske lystspill. I novellen Lenz (1836) skildrer Büchner med visjonær uttrykkskraft den berømte dikteren fra Sturm und Drang-tiden i kamp mot omverden og sinnssykdom. Til tross for en begrenset produksjon hører Büchners verk til det betydeligste innenfor den tyske litteratur. Büchner er ved sin realistiske holdning og moderne form en forløper for den senere naturalisme og ekspresjonisme. Samlede verker utkom på norsk i 1973. Briefwechsel utkom i 1994. Flere av Büchners skuespill har vært oppført i Norge.

Siden 1951 utdeler Det tyske akademi for språk og litteratur i Darmstadt årlig den høythengende Georg-Büchner-prisen til en tyskspråklig forfatter.

  • Hauschild, J.C.: G.B.: mit Selbstzeugnissen und Bilddokumenten, 1992
  • Knapp, G.P.: G.B., 3. Aufl., 2000

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.