Georg Büchner tegnet av August Hoffmann (1835)

Georg Büchner tegnet av August Hoffmann (1835) av August Hoffmann. Falt i det fri (Public domain)

Georg Büchner, tysk dikter som, ved siden av Johann Wolfgang von Goethe og Friedrich von Schiller, regnes som den største tyskspråklige dramatikeren på 1800-tallet.

Büchner studerte naturvitenskap og medisin. Han var politisk engasjert i kampen mot de reaksjonære kreftene. Han ga ut det revolusjonære kampskriftet Der Hessische Landbote (1834) med slagordet «Fred med hyttene, kamp mot palassene!».

I 1835 ble han landflyktig og skrev dramaet Dantons Tod, basert på skjebnen til Georges Jacques Danton under den franske revolusjonen. Dramaet viser samtidig et pessimistisk syn på enkeltmenneskets rolle i en verden uten Gud, regjert av blinde og kaotiske krefter.

Det sosialkritiske dramaet Woyzeck (1836) er en milepæl i tysk dramatikk. Det skildrer den fattige soldaten som et hjelpeløst objekt for samfunnets brutalitet på en måte som foregriper den senere naturalistiske diktningen. Dramaet ligger til grunn for operaen Wozzeck (1917–1921) av Alban Berg, og det er filmatisert av Werner Herzog (1978).

Det ironiske lystspillet Leonce und Lena (1836) regnes som et av de beste tyske lystspill. I novellen Lenz (1836) skildrer Büchner med visjonær uttrykkskraft skjebnen til Jakob Michael Reinhold Lenz, den berømte dikteren fra Sturm und Drang-tiden, i sin kamp mot omverden og sinnssykdom.

Til tross for en begrenset produksjon hører Büchners verk til det betydeligste innenfor den tyske litteratur. Han lar seg ikke klart innordne i noen litteraturhistorisk retning, men har mye til felles med Junges Deutschland. Gjennom sin realistiske holdning og moderne form en forløper for den senere naturalisme og ekspresjonisme.

Siden 1951 utdeler Det tyske akademi for språk og litteratur i Darmstadt årlig den høythengende Georg-Büchner-prisen til en tyskspråklig forfatter.

Büchners samlede verker utkom på norsk i 1973. Flere av hans skuespill har vært oppført i Norge.

  • Hauschild, J.C.: G.B.: mit Selbstzeugnissen und Bilddokumenten, 1992
  • Knapp, G.P.: G.B., 3. Aufl., 2000

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.