De viktigste representantene for Junges Deutschland
De viktigste forfatterne fra «Junges Deuschland»
Heinrich Heine, malt av Moritz Daniel Oppenheim (1831)
Heinrich Heine, malt av Moritz Daniel Oppenheim (1831)
Ludwig Börne
Ludwig Börne malt av Moritz Oppenheim (1827)

Junges Deutschland («Det unge Tyskland») var navnet på en gruppe tyske forfattere og journalister som etter den franske julirevolusjonen i 1830 sluttet seg sammen og kjempet for en litteratur som skulle ha nær forbindelse med aktuelle politiske stridsspørsmål, særlig med et revolusjonært og liberalt tilsnitt. Begrepet brukes også som en litterær epokebetegnelse.

Organisering

Gruppen Junges Deutschland var løst sammensatt og hadde ikke noe felles utarbeidet program. Forfatterne ønsket å gripe inn i den politiske utviklingen slik at deres litterære tekster skulle bidra til å bedre de samfunnsmessige forholdene for de svakere stilte. I 1836 ble forfatterne offer for den politiske sensuren i «Deutscher Bund» (Det tyske forbundet), den løst sammensatte konføderasjonen som ble opprettet etter Wienkongressen.

Representanter

De fremste representantene var Heinrich Heine, Ludwig Börne, Karl Ferdinand Gutzkow, Heinrich Laube, Theodor Mundt og Ludolf Wienbarg (1802–1872). De foretrukne litterære sjangerne var romaner og kortprosa, reiseskildringer og journalistiske tekster. Tematisk har forfatterskapet til Georg Büchner mye til felles med denne retningen, selv om han mente at deres ønske om å påvirke den politiske utviklingen gjennom litteratur var naiv.

Epokebetegnelsen

Betegnelsen «Junges Deutschland» brukes i tysk litteraturhistorieskriving som en litterær epokebetegnelse på tidsrommet 1830–1840. Begrepet skriver seg fra setningen «Dir, junges Deutschland, widme ich diese Reden, nicht dem alten» (Disse talene dedikerer jeg til deg, til det unge Tyskland, ikke til det gamle Tyskland), skrevet av dikteren Ludolf Wienbarg i Ästhetische Feldzüge (1834). Også betegnelsen «Vormärz» («førmars», betegnelsen henviser til tiden før marsrevolusjonen i 1848) brukes som epokebetegnelse for tidsrommet mellom 1815 (Wienkongressen) og 1848 (revolusjonen).

I 1878 forsøkte brødrene Heinrich og Julius Hart (henholdsvis 1855–1906 og 1859–1930) å innarbeide betegnelsen «Jüngstes Deutschland» (Det yngste Tyskland) for å beskrive de naturalistiske forfatterne, men denne betegnelsen festet seg ikke på samme måten som «Junges Deutschland».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg