De viktigste forfatterne fra "Junges Deuschland".

De viktigste representantene for Junges Deutschland av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Betegnelsen "Junges Deutschland" (Det unge Tyskland) omfatter en gruppe tyske forfattere og journalister som etter den franske julirevolusjonen i 1830 sluttet seg sammen og kjempet for en litteratur som skulle ha nær forbindelse med aktuelle politiske stridsspørsmål, særlig av revolusjonært og liberalt tilsnitt.

Gruppen var løst sammensatt og hadde ikke noe felles utarbeidet program. Forfatterne ønsket å gripe inn i den politiske utviklingen og at deres litterære tekster skulle bidra til å bedre de samfunnsmessige forholdene. I 1836 ble forfatterne offer for den politiske sensuren i "Deutscher Bund" (Det tyske forbundet), den løst sammensatte konføderasjonen som ble opprettet etter Wienkongressen.

De fremste representantene var Heinrich Heine, Ludwig Börne, Karl Ferdinand Gutzkow, Heinrich Laube (1806-1884), Theodor Mundt (1808-1861) og Ludolf Wienbarg (1802-1872). De fortrukne litterære sjangerne var romaner og kortprosa, reiseskildringer og journalistiske tekster. Tematisk har forfatterskapet til Georg Büchner mye til felles med denne retningen, selv om han mente at deres ønske om å påvirke den politiske utviklingen gjennom litteratur var naiv.

Betegnelsen "Junges Deutschland" brukes i tysk litteraturhistorieskriving som en litterær epokebetegnelse på tidsrommet 1830–1840. Også betegnelsen "Vormärz" (betegnelsen henviser til tiden før marsrevolusjonen i 1848) brukes som epokebetegnelse for tidsrommet mellom 1815 (Wienkongressen) og 1848 (revolusjonen).

I 1878 forsøkte brødrene Heinrich og Julius Hart (1855-1906 hhv. 1859-1930) å innarbeide betegnelsen "Jüngstes Deutschland" (Det yngste Tyskland) for å beskrive de naturalistiske forfatterne, men denne betegnelsen har ikke festes litteraturhistorisk seg på samme måten som "Junges Deutschland".

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.