Werner Herzog er en tysk filmregissør som ble regnet som en av Vest-Tysklands ledende regissører på 1970-tallet, og som de seneste 30 årene særlig har jobbet med opera og dokumentarfilm.

Herzog spillefilmdebuterte i 1968, og fikk mye oppmerksomhet med Aguirre, der Zorn Gottes (Jakten på El Dorado, 1972), en film om europeisk kolonisering i Sør-Amerika. Hovedrollen ble spilt av Klaus Kinski, som lenge var Herzogs mest benyttede skuespiller.

Enda større internasjonal oppmerksomhet fikk han med Jeder für sich und Gott gegen alle (Gåten Kaspar Hauser, 1974), om det berømte mysteriet rundt hittebarnet Kaspar Hauser fra 1820-årenes Nürnberg. Nyinnspillingen Nosferatu, Phantom der Nacht (1978) fikk en blandet mottakelse, og ble etterfulgt av Büchner-filmatiseringen Woyzeck (1979). Den uttrykksfulle Fitzcarraldo (1982), om en eksentrisk gummibaron i Brasil, ble tatt opp i Sør-Amerika under særdeles tøffe forhold.

Med sin billedskapende evne plasserte Herzog seg blant de ledende filmregissører i vesttysk film i 1970-årene, men ble også kritisert for å la det visuelle gå på bekostning av innholdet. Han vakte oppsikt i 1987 med sin oppsetning av Lohengrin ved Wagner-festspillene i Bayreuth, og har siden arbeidet mest med opera og dokumentarfilm, særlig relatert til natur og miljøvern.

Blant hans mest spektakulære dokumentarer er den Oscar-nominerte Grizzly Man (2005), som handler om dyrevernaktivisten Timothy Treadwell, Cave of Forgotten Dreams (2010) om Chauvet-hulen i Frankrike og Into the Abyss (2011), som diskuterer dødsstraff i USA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.