Werner Herzog

Faktaboks

Werner Herzog
Werner Herzog Stipetić
Uttale
hˈertsåk
Født
5. september 1942, München
Werner Herzog
.

Artikkelstart

Werner Herzog er en tysk filmregissør som ble regnet som en av Vest-Tysklands ledende regissører på 1970-tallet. Herzogs karriere har vært preget av en individualistisk og særegen stil som ofte har utfordret filmmediet, både i form og tematikk.

Han har vunnet en rekke internasjonale filmpriser, deriblant regissørprisen under filmfestivalen i Cannes. De siste 30 årene har han særlig jobbet med opera og dokumentarfilm.

Herzog og Kinski

Herzog vokste opp i fjell-landsbyen Sachrang i Bayern og i München. Han spillefilmdebuterte i 1968 med Lebenszeichen (Livstegn), og fikk mye oppmerksomhet med Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre: Jakten på El Dorado, 1972), en film om europeisk kolonisering i Sør-Amerika. Hovedrollen ble spilt av Klaus Kinski, som lenge var Herzogs mest benyttede skuespiller.

Enda større internasjonal oppmerksomhet fikk han med Jeder für sich und Gott gegen alle (Gåten Kaspar Hauser, 1974), om det berømte mysteriet rundt hittebarnet Kaspar Hauser fra 1820-årenes Nürnberg. Filmen vant juryprisen i Cannes. Nyinnspillingen Nosferatu, Phantom der Nacht (1978) fikk derimot en blandet mottakelse, og ble etterfulgt av Büchner-filmatiseringen Woyzeck (1979).

Den uttrykksfulle Fitzcarraldo (1982), om en eksentrisk gummibaron i Brasil, ble tatt opp i Sør-Amerika under særdeles tøffe forhold og har siden fått kultstatus, mye grunnet stridighetene mellom Herzog og hovedrolleinnehaver Kinski.

Hyllest og kritikk

Med sin billedskapende evne plasserte Herzog seg blant de ledende filmregissører i vesttysk film i 1970-årene, men ble også kritisert for å la det visuelle gå på bekostning av innholdet. Han vakte oppsikt i 1987 med sin oppsetning av Lohengrin ved Wagner-festspillene i Bayreuth, og har siden arbeidet mest med opera og dokumentarfilm, særlig relatert til natur og miljøvern.

Dokumentarer med særpreg

Blant hans mest spektakulære dokumentarer er den Oscar-nominerte Grizzly Man (2005), som handler om dyrevernaktivisten Timothy Treadwell, Cave of Forgotten Dreams (2010), om Chauvet-hulen i Frankrike, Into the Abyss (2011), som diskuterer dødsstraff i USA, og Into the Inferno (2016), om verdens aktive vulkaner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg