Gelderland er en provins i Nederland, mellom IJsselmeer og grensen mot Tyskland; den omfatter 4995 kvadratkilometer og har 2 059 641 innbyggere (2017). Hovedstaden er Arnhem, største byer er Apeldoorn og Nijmegen. Gelderland svarer historisk til det tidligere hertugdømmet Gelre (tysk Geldern), som også omfattet deler av Tyskland. 

Provinsen deles av Rhinen (Nederrijn) og Oude IJssel i en nordlig og en sørlig del. Den nordlige delen av Gelderland er i sin tur delt av IJssels dalføre i Veluwe-området i vest og det såkalte Achterhoek-området i øst. Veluwe, 'det dårlige landet', er et sandholdig platå dekket av hede og furuskog, der store arealer nyttes til militære formål. Achterhoek er et mer fruktbart jordbruksdistrikt.

Den sørlige delen av provinsen består av fruktbar leirjord, drenert av Rhinen, Waal og Maas. Landet mellom Rhinen og Waal kalles Betuwe, 'det gode landet', og nyttes til fruktdyrking og hagebruk. Industrien omfatter tekstil- og papirindustri, støperier, næringsmiddelindustri med mer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.