Karl den dristige

Faktaboks

Karl den dristige

Karl den djerve

Født
10. november 1433, Dijon
Død
5. januar 1477, Nancy

Artikkelstart

Karl den dristige ble hertug av Burgund etter sin far Filip den gode 1467. Filip hadde gjennom arv, kjøp og erobringer utvidet sitt område med store deler av det nåværende Belgia, Nederland, Luxembourg og Nord-Frankrike.

Karl søkte å virkeliggjøre farens ambisjoner om å skaffe seg en autonom stilling ved å skape et mektig kongerike i grensetraktene mellom Tyskland og Frankrike. For å knytte sammen sine nederlandske og burgundiske besittelser måtte han først og fremst skaffe seg Lothringen (Lorraine).

Han prøvde uten hell å slå sin mest aktive motstander Ludvig 11 av Frankrike med engelsk støtte. For å sikre denne støtten giftet han seg med Margaret av York, søstra til Edvard IV av England 1468. Det lyktes Karl å erobre Lothringen i 1475, men etter kort tid led han vitkige nederlag mot sveitserne etter slagene ved Grandson (2. mars 1476) og Morat (22. juni). Folket i Lothringen reiste seg igjen, med sveitsisk støtte, og Karl falt i et slag ved Nancy (5. januar 1477).

Gjennom datteren Maria, som ble gift med Maximilian av Østerrike, kom de nederlandske områdene og frigrevskapet Burgund med mer til habsburgerne, mens hertugdømmet Burgund sammen med de nordfranske besittelsene ble inndratt av Ludvig 11.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg