Forsand - tettsted

Forsand er et tettsted i Sandnes kommune, Rogaland fylke, på sørsiden av Lysefjordens munning. Hurtigbåtforbindelse med småstedene langs Lysefjorden og Lysebotn og med Stavanger.

Faktaboks

innbyggertall:
523 (2016)

Forsand var administrasjonssenter i Forsand kommune frem til kommunen ble slått sammen med Sandnes i 2020.

Natur

Berggrunnen i Forsand består av gneis og granitt som tilhører det store sørnorske grunnfjellsområde. En mektig morene er avsatt ved en stans i isavsmeltingen etter siste istid ved Forsand kirkested ved munningen av Lysefjorden. Denne og andre, mindre lignende avsetninger har stor økonomisk betydning.

Samferdsel

Riksvei 13 (Ryfylkeveien) går til Tau i nord og med ferge over Høgsfjorden og videre til Sandnes. Fylkesvei fra Lysebotn over fjellet til Sirdal i Vest-Agder. Rutebåt fra Stavanger til strandstedene i Lysefjorden og Høgsfjorden. Fylkesvei mellom Songesand på nordsiden av Lysefjorden til Årdal i Hjelmeland kommune. Bro over Lysefjorden på riksvei 13 til Forsand tettsted, fylkesvei videre til Espedalen i sør.

Forsand fikk ferjefri forbindelse med Stavanger-området i 2019, da den undersjøiske Ryfast-forbindelsen åpnet.

Historikk

Ved tettstedet er det funnet meget store funn fra bronsealder, jernalder og folkevandringstid, og på grunnlag av disse er det rekonstruert fortidslandsby, Landa, med blant annet et bronsealderhus og en gildehall fra folkevandringstiden. Denne er åpen for publikum om sommeren. Utgravinger viser at det har vært fast bosetning her gjennom mer enn 2000 år, fra cirka 1500 fvt. til cirka 600 evt.

Forsand kirke, en langkirke i tre bygd i 1854, ble påbygd i 1931.

Navn

Navnet er opprinnelig et gårdsnavn, norrønt Forsandr, sammensatt av for, her i betydningen ‘som ligger foran’, og sand, sikter til sandstrekningen som stikker ut i Lysefjorden ved munningen.

Kart

Forsand
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg