Forsand (tettsted)

Landa fortidslandsby.
Lysefjordbrua.

Artikkelstart

Forsand er et tettsted i Sandnes kommune i Rogaland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,6 km², og har 504 innbyggere (2021).

Faktaboks

Innbyggertall
504 (SSB, 2021)
Landareal
0,6 km² (SSB, 2021) km²
Tettstedsnummer
4771 Forsand

Forsand ligger på sørsiden av Lysefjordens munning. Hurtigbåtforbindelse med småstedene langs Lysefjorden og Lysebotn og med Stavanger.

Forsand var administrasjonssenter i Forsand kommune frem til kommunen ble slått sammen med Sandnes i 2020.

Natur

Berggrunnen i Forsand består av gneis og granitt som tilhører det store sørnorske grunnfjellsområde. En mektig morene er avsatt ved en stans i isavsmeltingen etter siste istid ved Forsand kirkested ved munningen av Lysefjorden. Denne og andre, mindre lignende avsetninger har stor økonomisk betydning. Den kjente fjellformasjonen Preikestolen lå i Forsand frem til kommunesammenslåingen da den ble overført til Strand kommune.

Samferdsel

Fylkesvei 523 går til Tau i nord og med ferge over Høgsfjorden og videre til Sandnes. Fylkesvei fra Lysebotn over fjellet til Sirdal i Agder. Rutebåt fra Stavanger til strandstedene i Lysefjorden og Høgsfjorden. Fylkesvei 4668 går mellom Songesand på nordsiden av Lysefjorden til Årdal i Hjelmeland kommune. Bro over Lysefjorden på fylkesvei 4632 til Forsand tettsted, fylkesvei 4630 videre til Espedalen i sør.

Forsand fikk ferjefri forbindelse med Stavanger-området i 2019, da den undersjøiske Ryfast-forbindelsen åpnet.

Historikk

Ved tettstedet er det funnet meget store funn fra bronsealder, jernalder og folkevandringstid, og på grunnlag av disse er det rekonstruert fortidslandsby, Landa, med blant annet et bronsealderhus og en gildehall fra folkevandringstiden. Denne er åpen for publikum om sommeren. Utgravinger viser at det har vært fast bosetning her gjennom mer enn 2000 år, fra cirka 1500 fvt. til cirka 600 evt.

Forsand kirke, en langkirke i tre bygd i 1854, ble påbygd i 1931.

Navn

Navnet er opprinnelig et gårdsnavn, norrønt Forsandr, sammensatt av for, her i betydningen ‘som ligger foran’, og sand, sikter til sandstrekningen som stikker ut i Lysefjorden ved munningen.

Kart

Forsand
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sheena Bastet

The link to "Årdal" i Hjelmeland kommune inst valid.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg