Store sørnorske grunnfjellsområde

Artikkelstart

Det store sørnorske grunnfjellsområde, geologisk område i Sør-Norge. Området er delt i Kongsberg–Bamblefeltet, Telemarksuiten og Egersundsfeltet.

Granittene i det store sørnorske grunnfjellsområdet er aldersbestemt til intervallet 1100–900 millioner år. Flere av disse granittforekomstene er blitt brukt blant annet som bygningsstein. Telemarksuiten omfatter en tykk pakke av omdannede sedimenter og lavaer fra 1100–1500 millioner år tilbake. Opprinnelig sandstein er omdannet til kvartsitt, som noen steder har bevart bølgeslagsmerker, regndråpeavtrykk og kanskje endog fossiler.

Kongsberg–Bamblefeltet består av gneiser, marmor og kvartsitt. Gneisene er intrudert av basiske bergarter og gjennomsatt av yngre granitter. Ved Kongsberg har sølvførende fahlbånd og kalkspatrike ganger gitt grunnlag for bergverksdrift.

I Egersundfeltet opptrer foruten gneis og granitt også anortositt og andre dypbergarter, pegmatitt med forekomster av kvarts og feltspat og gabbro-noritt med nikkelholdig jernmalm. I Sokndal er det store forekomster av ilmenittmalm. I Kvinesdal var Knaben gruve basert på forekomster av molybdenitt i gneis-granitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg