Preikestolen er blant Norges mest besøkte turistattraksjoner, og tiltrekker seg turister fra inn og utland.
Fra Preikestolen innover mot Lysefjorden
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Preikestolen på nordsiden av Lysefjorden.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Preikestolen er et fjellplatå på nordsiden av Lysefjorden i Strand kommune i Rogaland. Fjellet skyter frem 604 meter over fjorden og stuper loddrett i sjøen. Platået er nesten helt flatt på toppen og måler omtrent 25 × 25 meter; det ser nesten ut som om det er skåret ut med kniv. Sett ovenfra har fjellet et tydelig sprekkemønster. Dette er såkalte trykkavlastningssprekker, dannet da breen som lå i fjordbassenget smeltet bort for vel 10 000 år siden og trykket fra isen forsvant.

Faktaboks

Også kjent som
Prekestolen

Historikk

Før turistene kom hit kalte lokalbefolkningen den spesielle fjellformasjonen for «Hyvlatonna» («høveltanna») og det er en god beskrivelse. Den særpregede fjellhylla minner om formen på ståltannen i en høvel satt på høykant. I 1905 fant de første turistene veien til denne spektakulære fjellhylla. «Oppdagerne» fra Stavanger skrev deretter om sin «erobring» og hvordan det var å bevege seg på den vannrette flaten loddrett over Lysefjorden. Adkomstveien var imidlertid kronglete. Først tok man båten fra Stavanger innover Lysefjorden til kaien ved Refsa. Deretter kløv man opp den bratte stien fra fjorden og opp til Refsvatnet. Derfra fulgte man omtrent den samme stien frem til Preikestolen som i dag. Ved Refsvatnet fantes det to små gårdsbruk, Torsnes og Vatne. Begge plassene tilbød overnatting for fotturister som ville til Preikestolen. De første vandrerne fikk snart følge av flere, og Stavanger turistforening bygget derfor i 1949 den første Preikestolhytta for å gjøre adkomsten lettere. Det ble også merket en rute fra hytta til platået.

Populært

Stien til Preikestolen er godt opparbeidet.

Gjennom årene har det stadig blitt mer og mer populært å besøke Preikestolen. I 2008 ble besøkende for første gang systematisk registrert, og resultatet var at om lag 118 000 personer hadde besøkt fjellhylla. Dette tallet har siden fortsatt å øke voldsomt, og i 2019 var det rundt 331 000 personer som tok turen til Preikestolen. Det betyr at denne ruta er den mest gåtte av alle merkede fjellruter i Norge. Det er mest vanlig å gå turen til Preikestolen i perioden mai–september, men stadig flere besøker også fjellhylla på andre tider av året. Den vanlige adkomsten til Preikestolen går fra det som nå heter Preikestolen fjellstue, som i 2019 ble solgt til private interesser. I 2020 ble den vel fire kilometer lange ruta til Preikestolen sertifisert som Nasjonal turiststi.

Nye grenser

Frem til 2020 lå begge sidene av Lysefjorden i Forsand kommune. Ved kommunereformen dette året ble Forsand og Sandnes slått sammen til én kommune med unntak av Lysefjordens nordside mellom munningen i Høgsfjorden og Hengjandenibbå, det vil si noe over en tredjedel av fjordens lengde med Preikestolen. Dette området ble da overført til Strand kommune slik at Preikestolen og Preikestolhytta, som i reiselivssammenheng gjerne betraktes som én enhet, begge ble liggende i Strand kommune.

Kart

Preikestolen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg