Preikestolen

Preikestolen på nordsiden av Lysefjorden.

.
Lisens: fri

Preikestolen er et fjellplatå på nordsiden av Lysefjorden i Strand kommune i Rogaland. Fjellet skyter frem 604 meter over fjorden og stuper loddrett i sjøen. Platået er nesten helt flatt på toppen og måler omtrent 25 m × 25 m; det ser nesten ut som om det er skåret ut med kniv. Sett ovenfra har fjellet et tydelig sprekkemønster. Dette er såkalte trykkavlastningssprekker, dannet da breen som lå i fjordbassenget smeltet bort for vel 10 000 år siden og trykket fra isen forsvant.

Faktaboks

også kjent som:
Prekestolen

Den vanlige adkomsten til Preikestolen går fra Preikestolhytta (260 moh.), og det er om lag to timers gange til platået. Ruta er Norges mest gåtte fjellrute og hadde 331 000 besøkende i 2019. Preikestolhytta er egentlig to hytter, en tradisjonel turisthytte fra 1949 og en hytte i moderne design som stod ferdig i 2008. Preikestolhytta var en turisthytte tilhørende Stavanger Turistforening, men ble i 2019 solgt til private interesser.

Frem til 2020 lå begge sidene av Lysefjorden i Forsand kommune. Ved kommunereformen dette året ble Forsand og Sandnes slått sammen til én kommune med unntak av Lysefjordens nordside mellom munningen i Høgsfjorden og Hengjandenibbå, det vil si noe over 1/3 av fjordens lengde med Preikestolen. Dette området ble da overført til Strand kommune slik at Preikestolen og Preikestolshytta, som i reiselivssammenheng gjerne betraktes som en enhet, ble liggende i samme kommune, Strand.

Kart

Preikestolen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg