Filippo Juvara

Faktaboks

Filippo Juvara
(Juvarra)
uttale:
juvˈara
født:
7. mars 1678, Messina, Italia
død:
31. januar 1736, Madrid, Spania

Filippo Juvara var en italiensk arkitekt, som også virket som teaterdekoratør, maler og grafiker.

Han startet på en geistlig løpebane, men brøt av og ble elev hos arkitekten og byplanleggeren Carlo Fontana i Roma. Hans første oppdrag var moderniseringen av kongepalasset i Messina. I 1714 ble han kalt til Torino av Vittorio Amadeo 2 av Savoia, og virket i en årrekke som ledende arkitekt ved det piemontesiske hoff.

I Palazzo Madama (1718–1721) og i Chiesa del Carmine (1732–1736) viser han seg influert av Bernini, og hans innsats her betyr en reaksjon mot Guarinis senbarokke stil. En mengde arkitekturprosjekter som var påbegynt av Guarini, ble avsluttet av Juvara i et roligere og mer stabilt formspråk. I Stupinigi, like utenfor Torino, reiste han et jaktslott for kongefamilien over en X-formet grunnplan med lange sidefløyer (1729–1735). Juvaras kanskje mest særpregede verk i Torino er Superga-basilikaen (1716–1731).

Juvaras ry som arkitekt spredte seg over hele Europa, og han ble kalt til konsultasjoner i Lisboa, London og Paris. Han døde i Madrid, hvor han var tilkalt for å tegne det kongelige palass, som ble reist av hans elever.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg