Como

Artikkelstart

Como er en by i Italia, i regionen Lombardia, hovedstad i provinsen Como. Byen har 83 913 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
kˈåmå

Como ligger i en trang dalgang ved sørvestenden av Lago di Como. Byen er et jernbaneknutepunkt og har stor turisttrafikk. Byens silkeindustri har lange tradisjoner, og byen har ellers variert industri.

Byen er kjent for sin vakre beliggenhet, med mange fine, gamle kvarterer. Katedralen Santa Maria Maggiore ble påbegynt 1396 i gotisk stil og fullført i renessansestil. Byen har for øvrig flere romanske kirker fra 1000- og 1100-tallet. Andre severdigheter er Broletto, det tidligere rådhuset, i svart og hvit marmor (påbegynt 1215) og ruinene av borgen Baradello (1100-tallet) på en høyde sør for byen.

Como, romerkolonien Comum, var i middelalderen en viktig handelsby ved overgangen over Alpene, og lå stadig i krig med Milano til den ble erobret 1335. Byen var Plinius den eldres fødested. Alessandro Volta, fysikeren som fant opp det første batteriet og som Volt (SI-enheten for elektrisk spenning) er oppkalt etter, var også født i Como. Museet Tempio Voltiano, en av severdighetene i byen, er viet til Volta og hans arbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg