Slekten Xylopia i familien Annonaceae finnes i tropeområdene på alle kontinenter (Afrika, Asia og Amerika).  Arten Xylopia aethiopica er utbredt fra Etiopia til Vest-Afrika, men dyrkes i dag i mange tropiske strøk, blant annet på Antillene og i Guyana. I Indonesia kalles Xylopia-frukter for "Pisang-Pisang", siden de likner en klase av miniatyrbananer før fruktene åpner seg. Det kjøttfulle, ofte knallrøde eller oransjefargete innerste laget av fruktveggen danner etter hvert en geleaktig masse som inneholder ertestore gråaktige til glinsende svarte frø. I det 17. århundre ble frøene innført til Nederland under navnet "Negerpepper" eller "Guineapepper". En del av den vestafrikanske kysten ble faktisk kalt "Pepperkysten", som sannsynligvis skyldes nettopp denne arten. Frøene er aromatiske med sterk  brennende smak, og brukes fortsatt som et pepperliknende krydder (som ikke er beslekt med pepper (i slekten Piper, i familien Piperaceae, pepperfamileien) eller spansk pepper (i slekten Capsicum, i familien Solanaceae, søtvierfamilien). Det finnes også et "peruviansk pepper" som vokser på trær opprinnelig fra Sør-Amerika, men som i dag dyrkes i tropiske strøk over hele koden  til krydder (Schinus molle i familien Anacardiaceae,  hvor vi også finner mango, pistasjnøtt og cashewnøtt).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. september 2014 skrev Roger Pihl

Er «negerpepper» et navn eller betegnelse som fortsatt kan brukes uten å tråkke i den politiske salaten? Jeg arbeider med en bok om kaffe, og «negerpepper» er en ingredisens i senegalesisk kaffe. Og har kanskje ikke lyst til å bruke uttrykket? Men, jeg har sånt sett dårlig tid, to uker fra i dag, 24/9-14. Takknemlig for svar.

25. september 2014 skrev Roger Pihl

PS: Hva om å stjele det senegalesiske (wolof) navnet «djar»?

1. april 2016 skrev Mari Paus

Hei! Vi endret betegnelsen til Etiopisk pepper som er en fornorsking av det latinske navnet på planten. Mvh. Mari Paus

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.