Erling Braut Haaland i 2020. Av /NTB Scanpix. Begrenset gjenbruk

Erling Braut Haaland

Faktaboks

Erling Braut Haaland
Født
21. juli 2000, Leeds, Storbritannia
Erling Braut Haaland har gjort en usedvanlig rask internasjonal karriere etter at han ble fast spiss for Salzburg sommeren 2019. Han er blant annet den eneste gjennom tidene som har skåret et tosifret antall (ti) mål, på sine første sju kamper i den europeiske Mesterligaen, åtte for Salzburg og to for Borussia Dortmund.
Erling Braut Haaland
Av /NTB Scanpix.
Erling Braut Haaland (til høyre) med faren Alf-Inge Håland.
Far og sønn Håland
Av .

Artikkelstart

Erling Braut Haaland er en norsk fotballspiller, spiss, som har satt flere internasjonale skåringsrekorder og regnes som en av verdens beste spisser. Haaland spiller for Borussia Dortmund i Tyskland, der han i 2021-sesongen er toppskårer i Mesterligaen med ti mål.

Fakta

  • Antall landskamper: 14. Antall mål: 9 (per 4. september 2021)
  • Antall aldersbestemte landskamper: 46. Antall mål: 30
  • Antall kamper i Mesterligaen: 14. Antall mål: 20
  • Klubber: Bryne (2016), Molde (2017–2018), Salzburg (2019) og Borussia Dortmund (2020–). Ungdomsklubb: Bryne

Erling Braut Haaland er sønn av den norske, tidligere fotballspilleren Alf-Inge Håland. Før overgangen til Salzburg i 2018 byttet han ut å-en i Håland med dobbel a for å gjøre det enklere for utenlandske medier å skrive navnet.

Spillestil

Haalands viktigste egenskaper er hurtighet, kraft og målfarlighet i verdensklasse. Han er spesielt dyktig på å posisjonere seg foran mål, skaffe seg målsjanser gjennom smarte bevegelser, og målene kan både komme som tekniske lekkerbiskener og steinharde skudd fra ulike vinkler og hold. Han har også vist seg som en god pasningslegger, ofte målgivende gjennombruddspasninger, og gjennom sin styrke og kraft er han god til å holde på ballen i trengte situasjoner. Hans høyde, 193 centimeter, gjør at han i tillegg hevder seg godt som hodespiller.

Klubbkarriere

Bryne 2015–2016

Haaland spilte for Brynes akademi som ung. I 2015 og 2016 imponerte han på Brynes reservelag og skåret 18 mål på 14 kamper. Han debuterte for A-laget 15 år gammel og står bokført med 16 kamper, men ingen mål for Brynes bestelag i 2016.

Molde 2017–2018

Det store gjennombruddet kom etter at han ble solgt fra Bryne til Molde i 2017. I april samme år debuterte han for klubben og skåret ett mål i 3–2-seieren i cupen borte mot Volda. I august skåret han sitt første mål i Eliteserien i 2–1-seieren borte mot Tromsø. Hans første sesong for Molde endte med 20 kamper i cup og serie og fire mål.

I den påfølgende sesongen, 2018, viste Haaland stor framgang og imponerte i stadig større grad, spesielt i en bortekamp mot Brann 1. juli, der han skåret alle Moldes fire mål i løpet av 17 minutter (fra 4. til 21. minutt). Kampen endte 4–0. Etter kampen fortalte Moldes trener Ole Gunnar Solskjær at klubben hadde fått flere tilbud på Haaland. Haaland fortsatte å skåre jevnt og trutt gjennom hele sesongen og ble Moldes toppskårer med tolv mål på 25 kamper i Eliteserien.

Salzburg 2019

19. august 2018 signerte Haaland en femårskontrakt med østerrikske Salzburg, gjeldende fra 1. januar 2019. Våren 2019 fikk han noen kamper fordelt på serie, cup og internasjonalt, men kom oftest inn fra benken. På sommeren var han med for fullt og slo til for alvor. Han skåret sitt første hat-trick i cupen mot SC–ESV Parndorf 19. juli, deretter et nytt hat-trick i serien mot Wolfsberger 10. august og et tredje hat-trick en måned senere mot TSV Hartberg. Dermed sto han bokført med elleve mål på syv kamper, noe som vakte stor internasjonal oppmerksomhet.

Også i Mesterligaen fikk han umiddelbar suksess. Han skåret hat-trick i første forsøk, mot Genk, en kamp Salzburg vant 6–2 hjemme. Han ble med dette tidenes yngste med hat-trick i løpet av én omgang som debutant i Mesterligaen. Han fulgte opp med å skåre ett mål mot LiverpoolAnfield og deretter to mål mot Napoli i den neste kampen. Dermed ble han den første tenåringen etter Karim Benzema i historien som har skåret i de tre første kampene i Mesterligaen og den eneste spilleren, uansett alder, gjennom tidene som har skåret seks mål på de tre første. Da han også skåret i de tre neste kampene, ble han den første tenåringen som har skåret, først i de fire første kampene, og den første i historien som har skåret i de fem første kampene i Mesterligaen. Han er også, sammen med etablerte stjernespillere som Neymar, Robert Lewandowski, Alessandro Del Piero og Cristiano Ronaldo, i et eksklusivt selskap som har skåret i fem kamper i Mesterligaen på rad, men den eneste som har gjort det i sine fem første kamper i Mesterligaen.

Hans ekstreme målteft gjorde ham interessant for de store klubbene i Europa, og flere av dem ønsket ham i sine rekker, blant annet Manchester United. Han gikk likevel til Borussia Dortmund i tyske Bundesliga. Med i bagasjen fra Salzburg fikk han «the double» i 2019, både det østerrikske serie- og cupmesterskapet, samt tittelen «Austrian Footballer of the Year» i 2019.

Borussia Dortmund 2020–

Også i Borussia Dortmund ble Haaland en umiddelbar suksess. I debuten mot Augsburg kom Haaland inn etter 56 minutter og skåret hat-trick i løpet av 23 minutter, som andre spiller i Bundesliga gjennom tidene med hat-trick i debuten. Den første var Pierre-Emerick Aubameyang. I Haalands andre kamp for Dortmund mot FC Köln kom han inn som innbytter i det 65. minutt og skåret to mål. Han ble dermed den første Bundesliga-spilleren gjennom tidene som har scoret fem mål i sine to første kamper.

I Mesterligaen brøt Haaland nye barrierer med Borussia Dortmund i 2020. I 16-delsfinalen skåret han begge Borussias mål i 2–1-seieren over Paris Saint-Germain på hjemmebane. Med det er han den første i Mesterligaens historie som har skåret tosifret, ti mål, på de første sju kampene i Mesterligaen. Borussia Dortmund gikk likevel ikke videre etter 0–2-tap på bortebane mot Paris Saint-Germain.

I Borussia Dortmund var Braut Haaland en viktig bidragsyter til klubbens suksess i Bundesliga i 2020. Han ble den første gjennom tidene som har skåret sju mål på sine tre første kamper i Bundesliga.

I mars 2021 passerte han Ole Gunnar Solskjær som den mestscorende nordmannen i Mesterligaen med 20 mål. Med 20 mål på bare 14 kamper slo han også rekorden til Harry Kane, som brukte 24 kamper på å skåre 20 mål i Mesterligaen. Haaland er også med 21 år den yngste spilleren som har skåret 20 mål, idet han slo rekorden til Kylian Mbappé.

Landslagskarriere

Haaland har spilt på aldersbestemte landslag fra han var 15 år gammel. I mars 2018 skåret han hat-trick for Norges U-19-landslag i 5–4-seieren mot Skottland, som dermed ble kvalifisert til EM. Der ble Norge slått ut i gruppespillet etter seier over Finland, tap for Portugal og uavgjort mot Italia.

Under U-20-VM i 2019 ble Norge slått ut etter gruppespillet grunnet tap for Uruguay og New Zealand, men Haaland ble likevel turneringens toppskårer med ni mål, alle skåret i den siste kampen i gruppespillet, der Norge slo Honduras 12–0. Han er derfor turneringens mestskårende gjennom tidene, og også den som har skåret flest mål i en U-20-landskamp i verdenshistorien.

Meritter i klubbfotball

16. mai 2020 ble Bundesliga gjenåpnet etter koronapandemien. Braut Haaland kunne feire begivenheten med å sette inn sitt tiende mål i den tyske toppserien på ni kamper.

Erling Braut Haaland
Av /NTB Scanpix.

Haaland tok «the double», seier i både serie og cup, med Salzburg i Østerrike i 2018–2019-sesongen.

Personlige meritter

Allerede i ung alder ble Erling Braut Haaland tildelt flere priser og utmerkelser, mest høythengende er «Årets spiller» i Østerrike i 2019. Av UEFA kom han på årets gjennombruddslag i Mesterligaen i 2019, og under U-20-VM ble han toppskårer og tildelt «Gullstøvelen» (The Golden Boot). I 2018 ble han kåret til årets unge spiller i Eliteserien og til «Årets gjennombrudd» under Idrettsgallaen i 2020. Braut Haaland har satt flere skåringsrekorder i Mesterligaen og er den eneste gjennom tidene som har skåret ti mål på sine sju første kamper i turneringen.

Etter at han signerte for Borussia Dortmund 1. januar 2020, ble han allerede i den første måneden kåret til månedens spiller i Bundesliga, samt beste nykommer i januar og februar 2020.

I november 2020 ble han av den italienske sportsavisen Tuttosport kåret til Europas beste mannlige spiller under 21 år og tildelt Golden Boy-prisen. Han ble også tildelt Gullballen som Norges beste mannlige spiller.

I desember 2020 ble han tildelt Aftenpostens gullmedalje for sin skåringsrekord i Mesterligaen og årets komet i internasjonal fotball, mens den engelske avisen The Guardian kåret ham til verdens sjette beste fotballspiller i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg