Faktaboks

Erling Braut Haaland
Født
21. juli 2000, Leeds, Storbritannia

Erling Braut Haaland er en norsk fotballspiller som er regnet som en av verdens beste spisser og har satt flere internasjonale skåringsrekorder.

Haaland spiller for den engelske klubben Manchester City siden 2022 og var med sine mange skåringer en viktig bidragsyter til at klubben vant både Premier League og Mesterligaen i 2022/2023-sesongen. I 2020/2021–sesongen ble han den første mannlige norske fotballspilleren som ble toppskårer i Mesterligaen med ti mål.

Fakta

Far og sønn Håland
Erling Braut Haaland (til høyre) med faren Alf-Inge Håland, som også har spilt for Manchester City.
Far og sønn Håland
Av .
  • Antall landskamper: 29. Antall mål: 27 (per desember 2023)
  • Antall aldersbestemte landskamper: 46. Antall mål: 30
  • Klubber: Bryne (2016), Molde (2017–2018), FB Salzburg (2019) og Borussia Dortmund (2020–2022), Manchester City (2022–). Ungdomsklubb: Bryne

Erling Braut Haaland er født i Leeds, der faren Alf-Inge Håland spilte ut 2000-sesongen. Før overgangen til Salzburg i 2018 byttet han ut å-en i Håland med dobbel a for å gjøre det enklere for utenlandske medier å skrive navnet.

Spillestil

Haalands viktigste egenskaper som fotballspiller er hurtighet, kraft og målfarlighet i verdensklasse. Han er spesielt dyktig til å posisjonere seg foran mål og skaffe seg målsjanser med smarte bevegelser. Haaland har vist at han an skåre fra de fleste vinkler og hold, både med hodet og beina. Han har videre vist seg som en god pasningslegger, som ofte sender målgivende gjennombruddspasninger, og gjennom sin styrke og kraft er Haaland god til å holde på ballen i pressede situasjoner. Høyden hans, 194 centimeter, gjør at han i tillegg hevder seg godt som hodespiller.

Klubbkarriere

Bryne 2015–2016

Haaland spilte for Brynes akademi som ung. I 2015 og 2016 imponerte han på Brynes reservelag og skåret 18 mål på 14 kamper. Han debuterte for A-laget 15 år gammel og står bokført med 16 kamper, men ingen mål.

Molde 2017–2018

Erling Braut Haaland
Erling Braut Haaland feirer et mål i Molde-trøya i en kamp mot Brann i 2018-sesongen.
Erling Braut Haaland
Av /NTB.

Det store gjennombruddet kom etter at han ble solgt fra Bryne til Molde i 2017. I april samme år debuterte han for klubben og skåret ett mål i 3–2-seieren i cupen borte mot Volda. I august skåret han sitt første mål i Eliteserien i 2–1-seieren borte mot Tromsø. Hans første sesong for Molde endte med 20 kamper i cup og serie og fire mål.

I den påfølgende sesongen, 2018, viste Haaland stor framgang og imponerte i stadig større grad, spesielt i en bortekamp mot Brann 1. juli, der han skåret alle Moldes fire mål i løpet av 17 minutter (fra 4. til 21. minutt). Kampen endte 4–0. Etter kampen fortalte Moldes trener Ole Gunnar Solskjær at klubben hadde fått flere tilbud på Haaland. Haaland fortsatte å skåre jevnt og trutt gjennom hele sesongen og ble Moldes toppskårer med tolv mål på 25 kamper i Eliteserien.

FB Salzburg 2019

Haaland i lotus-stilling. han sitter på gresset med bena i kors og med hendene hvilende på knærne.

Haaland i kjent positur etter en skåring for RB Salzburg i 2019.

Foto av Erling Braut Haaland
Av /AP/NTB.

19. august 2018 signerte Haaland en femårskontrakt med østerrikske Salzburg, gjeldende fra 1. januar 2019. Våren 2019 fikk han noen kamper fordelt på serie, cup og internasjonalt, men kom oftest inn fra benken. På sommeren var han med for fullt og slo til for alvor. Han skåret sitt første hat-trick i cupen mot SC–ESV Parndorf 19. juli, deretter et nytt hat-trick i serien mot Wolfsberger 10. august og et tredje hat-trick en måned senere mot TSV Hartberg. Dermed sto han bokført med elleve mål på syv kamper, noe som vakte stor internasjonal oppmerksomhet.

Også i Mesterligaen ble han en umiddelbar suksess. Han skåret hat-trick i første forsøk, mot Genk, en kamp Salzburg vant 6–2 hjemme. Han ble med dette tidenes yngste med hat-trick i løpet av én omgang som debutant i Mesterligaen. Han fulgte opp med å skåre ett mål mot LiverpoolAnfield og deretter to mål mot Napoli i den neste kampen. Dermed ble han den første tenåringen etter Karim Benzema i historien som har skåret i de tre første kampene i Mesterligaen og den eneste spilleren, uansett alder, gjennom tidene som har skåret seks mål på de tre første. Da han også skåret i de tre neste kampene, ble han den første tenåringen som har skåret, først i de fire første kampene, og den første i historien som har skåret i de fem første kampene i Mesterligaen. Han er også, sammen med etablerte stjernespillere som Neymar, Robert Lewandowski, Alessandro Del Piero og Cristiano Ronaldo, i et eksklusivt selskap som har skåret i fem kamper i Mesterligaen på rad, men den eneste som har gjort det i sine fem første kamper.

Hans ekstreme målteft gjorde ham interessant for de store klubbene i Europa, og flere av dem ønsket ham i sine rekker, blant annet Manchester United. Han gikk likevel til Borussia Dortmund i tysk Bundesliga. Med i bagasjen fra Salzburg fikk han «the double» i 2019, både det østerrikske serie- og cupmesterskapet samt ble kåret til Årets spiller i 2019.

Borussia Dortmund 2020–2022

Erling Braut Haaland
Haaland ble en svært populær spiller i Borussia Dortmund. Her feirer han et mål mot Union Berlin i september 2021.
Erling Braut Haaland
Av /DPA/AP/NTB.

1. januar 2020 ble Haaland klar for Borussia Dortmund, med umiddelbar suksess.

I debuten mot Augsburg kom Haaland inn etter 56 minutter og skåret hat-trick i løpet av 23 minutter, som andre spiller i Bundesliga gjennom tidene med hat-trick i debuten. Den første var Pierre-Emerick Aubameyang. I Haalands andre kamp for Dortmund mot FC Köln kom han inn som innbytter i det 65. minutt og skåret to mål.

Allerede i den første måneden kåret til «Månedens spiller» i Bundesliga samt beste nykommer i januar og februar 2020.

I Mesterligaen brøt Haaland nye barrierer med Borussia Dortmund våren 2020. I åttedelsfinalen skåret han begge Borussias mål i 2–1-seieren over Paris Saint-Germain på hjemmebane. Borussia Dortmund gikk likevel ikke videre etter 0–2-tap på bortebane mot Paris-laget. Med ti mål ble Haaland ble nummer to på skåringsstatistikken i Mesterligaen 2019/2020 med ti mål, bare slått av Bayern Münchens spiss Robert Lewandowski som skåret 15.

Året etter, i 2020-/2021-sesongen, ble Borussia Dortmund slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–4-tap sammenlagt for Manchester City, mens Haaland ble toppskårer med ti mål på åtte kamper. I mars 2021 passerte han Ole Gunnar Solskjær som den mestskårende nordmannen i Mesterligaen med 20 mål.

I sesongen 2021/2022 ble klubben slått ut i gruppespillet. Grunnet skader spilte Haaland bare tre av Borussia Dortmunds seks kamper, men skåret tre mål.

I Bundesliga var Braut Haaland en viktig bidragsyter til klubbens suksess i 2020, der det ble andreplass i serien bak Bayern München. Haaland kom midt i sesongen og skåret 13 mål på 15 kamper. Sesongen etter, 2020/2021, der Borussia Dortmund ble nummer tre i serien, skåret han 27 mål på 28 kamper og ble nummer tre på skåringsstatistikken. I sesongen 2021/2022 ble klubben nok en gang nummer to i serien, også denne gangen slått av Bayern München.

Manchester City 2022–

Erling Braut Haaland
Erling Braut Haaland med gullstøvelen som bevis på at han ble toppskårer i Premier League i sesongen 2022/2023. Haaland skåret 36 mål.
Erling Braut Haaland
Av /Reuters/NTB.

1. juli 2022 ble Haaland klar for Manchester City, og han slo umiddelbart til da sesongen begynte i august. Han skåret ni mål på de fem første kampene og ble kåret til «månedens spiller» i Premier League i august.

Sesongen ble en formidabel suksess for både Haaland og Manchester City, da klubben vant både Premier League, FA-cupen og Mesterligaen. Haaland ble toppskårer for sesongen med 36 mål på 35 kamper.

Skåringene kom tett også i begynnelsen av den påfølgende sesongen. I november 2023 nådde han totalt 50 mål i Premier League på i alt 48 kamper. Ingen spiller har tidligere nådd 50 mål på så få kamper i Premier League. Flest mål på en sesong i engelsk toppdivisjon har Dixie Dean som skåret 60 mål på 39 kamper i 1927/1928-sesongen.

Landslagskarriere

Erling Braut Haaland
Erling Braut Haaland debuterte for det norske landslaget i september 2019.
Erling Braut Haaland
Av /NTB Scanpix.

Haaland har spilt på aldersbestemte landslag fra han var 15 år gammel. I mars 2018 skåret han hat-trick for Norges U-19-landslag i 5–4-seieren mot Skottland, som dermed ble kvalifisert til EM. Der ble Norge slått ut i gruppespillet etter seier over Finland, tap for Portugal og uavgjort mot Italia.

Under U-20-VM i 2019 ble Norge slått ut etter gruppespillet grunnet tap for Uruguay og New Zealand, men Haaland ble likevel turneringens toppskårer med ni mål, alle skåret i den siste kampen i gruppespillet, der Norge slo Honduras 12–0. Han er derfor turneringens mestskårende gjennom tidene, og også den som har skåret flest mål i en U-20-landskamp i verden gjennom tidene.

Haaland debuterte på A-landslaget i 2019. Også her har han skåret jevnt og trutt. Likevel har ikke det norske landslaget maktet å ta seg videre til internasjonale sluttspill. Både EM i 2021 og VM i 2022 gikk uten Norge, og laget lyktes heller ikke i å nå EM i 2024.

Meritter i klubbfotball

Haaland tok the double, seier i både serie og cup, med Salzburg i Østerrike i 2018/2019-sesongen.

I 2022/2023-sesongen vant han Premier League, FA-cupen og Mesterligaen (the treble) med Manchester City.

Personlige meritter

Allerede i ung alder ble Erling Braut Haaland tildelt flere priser og utmerkelser, mest høythengende er «Årets spiller» i Østerrike i 2019. Av UEFA kom han på årets gjennombruddslag i Mesterligaen i 2019, og under U-20-VM ble han toppskårer og tildelt «Gullstøvelen» (The Golden Boot). I 2018 ble han kåret til årets unge spiller i Eliteserien og til «Årets gjennombrudd» under Idrettsgallaen i 2020.

I desember 2020 ble Haaland tildelt Aftenpostens gullmedalje for sin skåringsrekord i Mesterligaen og årets komet i internasjonal fotball.

Haaland ble tildelt Gullballen som Norges beste mannlige spiller i 2020, 2021, 2022 og 2023. Han fikk folkets pris og utøvernes pris på Idrettsgallaen i 2023. I 2024 ble han kåret til årets mannlige utøver og fikk utøvernes pris på Idrettsgallaen. Han ble kåret til årets spiller i Premier League 2022/2023 og fikk en tilsvarende pris av fotballjournalistene (Football Writers' Association's Player of the Year award).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg