Pierre-Emerick Aubameyang

Faktaboks

Pierre-Emerick Aubameyang

Pierre-Emerick Emiliano François Aubameyang

Født
18. juni 1989, Laval, Frankrike
Pierre-Emerick Aubameyang for Borussia Dortmund
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Pierre-Emerick Aubameyang, ere en gabonsk fotballspiller, med posisjonen spiss for Arsenal og det gabonske landslag. Aubameyang er kjent for å være en av verdens hurtigste fotballspillere. Han er også svært målfarlig. I 2015 ble han kåret til årets afrikanske fotballspiller.

Karriere

Pierre-Emerick Aubameyang spilte for ungdomslagene til AC Milan fra januar 2007, men fikk aldri spille for A-laget. Istedenfor ble han utlånt til flere franske klubber de neste årene. Han spilte for Dijon, Lille og Monaco. Deretter ble han utlånt til Saint Etienne, før han ble kjøpt av samme klubb i desember 2011.

I 2011/2012-sesongen var Aubameyang toppscorer i den franske ligaen med 16 mål. Den neste sesongen opplevde han å vinne sitt første trofé som profesjonell spiller da Saint Etienne vant den franske ligacupen. Han scorte 19 mål denne sesongen, og kun Zlatan Ibrahimovic scorte flere mål enn Aubameyang i den franske ligaen.

I 2012 spilte Pierre-Emerick Aubameyang Afrikamesterskapet for Gabon. Der nådde laget kvartfinalen. Gabon deltok også i OL i London samme år, men laget røk ut i gruppespillet. Aubameyang scorte Gabons eneste mål.

I juli 2013 ble Aubameyang kjøpt av Borussia Dortmund. I debuten i Bundesliga scorte han hat-trick mot FC Augsburg.

Pierre-Emerick Aubameyang var kaptein for Gabon i Afrikamesterskapet i 2015, men igjen røk laget ut i gruppespillet. Aubameyang hadde allikevel et veldig godt år for Borussia Dortmund, og han ble kåret til årets afrikanske fotballspiller etter at Yaya Touré hadde vunnet tittelen de fire foregående årene.

I sesongen 2015/2016 scorte Pierre-Emerick Aubameyang 25 mål i Bundesliga. Kun Bayern München-spiller Robert Lewandowski hadde flere mål.

Gabon røk ut av gruppespillet i Afrikamesterskapet i 2017 til tross for at Aubameyang scorte to mål.

I januar 2018 ble Aubameyang solgt til Arsenal for over en halv milliard kroner.

I 2019 delte han toppskårertittelen i Premier League med Sadio Mané og Mohamed Salah. Alle tre klarte 22 mål i 2018/2019-sesongen.

Laget nådde finalen i Europa League denne sesongen, men det endte i 4-1-tap mot Chelsea.

Aubameyangs første tittel som Arsenal-spiller kom i 2020 i FA-cupen. Han skåret begge målene i semifinalen mot Manchester City, og skåret begge målene i finalen da Arsenal slo Chelsea 2-1. Han var også blitt utnevnt til kaptein denne sesongen, og ble dermed den første afrikaner som vant en tittel i England som kaptein for sitt lag.

Meritter

SAINT ETIENNE

  • Coupe de la Ligue i 2012/2013

ARSENAL

  • FA Cupen i 2019/2020

INDIVIDUELT

  • Årets afrikanske spiller i 2015

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Følg Pierre-Emerick Aubameyang på hans offisielle twitter-profil
  • Les Pierre-Emerick Aubameyangs offisielle profil hos Borussia Dortmund

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg