Anfield

Anfield er hjemmebanen til Liverpool og har vært vertskap for flere internasjonale kamper, blant annet under EM 1996.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Anfield er hjemmebanen til fotballklubben Liverpool FC med en kapasitet på 54 074 tilskuere. Fra 1884 til 1891 var den hjemmebanen til byrivalen Everton, som vant det engelske seriemesterskapet med Anfield som hjemmebane i 1891. Senere har Liverpool vunnet seriemesterskapet på samme hjemmebane 19 ganger fra 1901 til 2020.

Faktaboks

Uttale
ˈænfi:ld
Også kjent som
Anfield Road

Årsaken til at Everton flyttet fra banen i 1891, var at klubben hadde inngått en leiekontrakt, men etter en krangel om leiens størrelse etter at de vant seriemesterskapet i 1891, flyttet Everton til Goodison Park. Eieren av Anfield, John Houlding, startet da et nytt lag, som fikk navnet Liverpool FC og som overtok Anfield i 1892.

Høyeste tilskuertall er 61 905, mot Wolverhampton Wanderers i fjerde runde av FA-cupen 2. februar 1952.

Stadionet var arena for fire kamper under EM-sluttspillet i 1996, blant annet kvartfinalen mellom Frankrike og Nederland, som endte 0–0, og med fransk 5–4-seier på straffer.

Under VM i 1966 i England ble ikke Anfield valgt som arena i Liverpool, derimot Goodison Park, som fikk seks kamper, blant annet semifinalen mellom Vest-Tyskland og Sovjetunionen, som Vest-Tyskland vant 2–1.

I dag består Anfield av fire tribuneseksjoner. Liverpool-tilhengerne, også kalt «Verdens største blandakor», har ry som et av fotballens mest høylytte publikum. Supporternes tribuneseksjon, bak det ene målet, er kalt «The Kop».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg