Erkna er en liten ubebodd øy i Giske kommune. Øya ligger noen kilometer vest for øya Vigra, og på Erknas høyeste punkt ligger Erkna fyr. På grunn av at øya er et viktig hekkeområde for sjøfugl ble den i 2010 fredet som naturreservat, og det er innført ferdselsforbud mellom 1. mai og 1. august. I dag blir Erkna i tillegg brukt til beite for villsauer.

På grunn av de krevende landingsforholdene ved Erkna ble det laget til tre landinger for betjening av fyret, to av de hadde små kaianlegg med kran som kunne løfte båtene til en tralle som gikk på skinner fram til et naust. I tillegg til naustene ved hver landingsplass ble det også satt opp en bod. I dag finner vi restene av kaianleggene på østsiden og på sørsiden av Erkna, men kranene er i dag ikke operative.

Natur

Det er få ville pattedyr som har fast tilhold på Erkna. Av dyr som lever i havet er det selarter som havert og steinkobbe som blir mest observert i området. Det er også mulig å treffe på niser, og andre hvalarter i sjøområdene rundt Erkna. Fraværet av predatorer som blant annet mink gjør at området er svært godt egnet som hekkeplass for en rekke sjøfuglarter med åpne reir. Det har hendt at hjortedyr har svømt ut til øya, men av planteetere er det stort sett villsauene som holder til på øya. Av vegetasjon er det stort sett kun hardfør vegetasjon som overlever, og i henhold til Artsobservasjoner.no er det observert én type karplante, én type mose, tolv typer lav og én type sopp.

Fugleliv

Erkna er en viktig hekkeplass for mange forskjellige sjøfuglarter, slik som teist, toppskarv, havsvale og forskjellige måkearter. Både toppskarven og Norges minste sjøfugl havsvalen hekker i kolonier spredt rundt om på øya. Erkna er også en av to plasser i Norge sammen med Røst som det er påvist hekking av stormsvale.

Krevende sjøområder

Sjøområdene rundt Erkna er ansett som svært krevende og har mange grunner og skjær. I 1863 ble søknaden om tillatelse til å sette opp et fyrlys på Erkna avslått da Fyrdirektøren mente at farvannet rundt Erkna var mer krevende enn ved Alnestangen utenfor Godøya, og at fyret dermed ikke kom til å bli brukt. I 1870 ble likevel det første fyret på Erkna tent, og noen år senere fikk fyrvokteren en lønnsøkning, og en kommentar hentet fra boken Norges fyr: Bind 2 redegjør for årsaken til at fyrvokteren på Erkna fikk økt lønnen sin: «Øen ligger i det aabne Hav, er ubeboet uten Havn eller Bugt hvor Baat kan bjerges, og med saa voldsom 'Søebaare' paa alle Kanter at den er avstengt i flere Uger.» Dette underbygger at forholdene rundt Erkna er krevende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg