Erkna fyr

Erkna fyr i Møre og Romsdal
Erkna fyr

Artikkelstart

Erkna fyr er en fyrstasjon på øya av samme navn, vest for Vigra i Giske kommune, Møre og Romsdal. Den ble opprettet i 1869, automatisert i 1988 og avbemannet året etter.

  • Tårnets høyde: 10,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 49,5 meter
  • Lysvidde: 15,9 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (3) WRG 10s

Navnet

Fyret har navn etter øya det står på. Navnet kommer fra norrønt erkni, som betyr liggested for storkobbe.

Historikk

Det femte fyret som ble opprettet i Giske kommune var et ganske beskjedent vakthus med et 6. ordens rødt lys på veggen. Brennetiden var bare to og en halv måned under fisket om vinteren. I 1892 fikk fyret et litt bedre blinkapparat som lyskilde og et litt høyere tårn. Den gamle fyrlykta ble beholdt som bifyr. I 1895 ble brennetiden forlenget til vel ti måneder, og to år senere ble boligen utvidet til familiefyr. Erkna fyr ble ødelagt på slutten av andre verdenskrig. Da den var ferdig gjenoppbygget i 1950 var det som tørnstasjon og med et høyere tårn og bifyr i samme tårn.

Begrenset adgang

Erkna har vanskelige adkomstforhold, og fra 1970 fikk mannskapene helikoptertransport til fyret. I 2010 ble hele Erkna vernet som naturreservat for å ta vare på øya som hekkelokalitet for sjøfugl. Det betyr i praksis at det er bare de som driver med villsau på øya og Kystverkets folk som har anledning til å gå i land på Erkna mellom 1. mai og 1. august.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg