Erik Tandberg

Faktaboks

Erik Tandberg
Født
19. oktober 1932, Oslo

Erik Tandberg

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Erik Tandberg er utdannet sivilingeniør og offiser i Luftforsvaret. Han er i dag tilknyttet Norsk Romsenter som konsulent. Få eller ingen har som Erik Tandberg fremmet interessen for romfart og romforskning i Norge.

Romfartformidleren

Tandbergs glødende interesse for romfart ble tent under studieoppholdene i USA. Han skrev en spalte i Teknisk Ukeblad som startet med fly og flymekanikk, men som gikk mer og mer over til å handle om romfart og utforskning av rommet. Han fikk tidlig i 1960-årene også kontakt med NRK, og han hadde sin første TV-sending i november 1960. Han hadde da skaffet data og bilder fra en tidlig amerikansk jordobservasjonssatellitt, og kunne vise norske TV-seere hvordan Jorden så ut fra rommet.

Sammen med NRKs Jan P. Jansen, dekket Erik Tandberg utviklingen innen amerikansk og sovjetrussisk romfart gjennom 1960- og 1970-årene. Han traff og intervjuet verdens første menneske i rommet, sovjetrussiske Jurij Gagarin, og den første amerikanske astronauten som gjennomførte et omløp rundt Jorden, John H. Glenn. Høydepunktet var dekningen av den aller første månelandingen med Apollo 11. Ferden varte fra oppskytningen 16. juli, til landingen i Stillehavet 24. juli 1969. NRK TV sendte selve månelandingen kvelden og natten 20. juli, med Erik Tandberg som anker i studio. Han traff og intervjuet senere mannskapet i Apollo 11 – Neil Armstrong, Edwin «Buzz» Aldrin og Michael Collins.

Erik Tandberg er ofte brukt av forlag, aviser og blader for å formidle romfart og romforskning til det norske folk.

Utdanning, arbeid og familie

Tandberg tok examen artium ved Fagerborg gymnas i 1951. Han gikk inn i Luftforsvaret i 1952, og ble sendt til USA for utdannelse innen flymekanikk og jetmotormekanikk. Han studerte også senere i 1950-årene ved University of Santa Clara og ved Stanford University i California. I årene 1964–1965 gjennomførte han postgraduate-studier i rakettmotorer og forbrenningsteknologi ved Princeton University, New Jersey. Under disse studiene traff han blant andre Werner von Braun, den tyske rakettforskeren og romfartspioneren som sto i spissen for NASAs måneprosjekt, Apollo.

Etter at Erik Tandberg sluttet i Luftforsvaret fulgte flere år i sivile stillinger og lederstillinger i norsk industri. Han var medlem av Energilovutvalget, Lied-utvalget og satt i styret for flere selskaper. Han representerte Høyre i Oslo bystyre i perioden 1969–1989. I 1992 startet han et eget konsulentfirma, og ble tilknyttet Norsk Romsenter.

Erik Tandberg er far til Vibeke Tandberg.

Priser og utmerkelser

Tandberg mottok i 1969 Norsk Lytterforenings ærespris for sin formidling av romvirksomhet i radio og TV. I 2005 mottok han Teknas gullmedalje (en enerkjentlighetsmedalje som tildeles av den akademiske profesjonsforeningen Tekna) og ble i 2007 utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Konglige Norske St. Olavs Orden. I 2014 ble han tildelt Teknisk Ukeblads første hederspris.

Utvalgte publikasjoner

  • Romforskning og romfart, 1965 (redaktør)
  • Romleksikon, 1966
  • Romfergen. På vei mot en ny tidsalder, 1983
  • Romfart og romforskning, 1995
  • Romalderen. Teknologien – triumfene – tragediene, 2007

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg