John Glenn, den første amerikaner i bane rundt Jorden.

John Glenn av Scan-foto/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

John Herschel Glenn var astronaut, amerikansk militærflyver, forretningsmann, senator og den første amerikaneren i bane rundt Jorden.

Glenn ble utdannet flyger i marinen og deltok som jagerflyger i US Marine Corps både i Andre verdenskrig og Koreakrigen. Han gjennomgikk marinens skole for prøveflygere, og satte i 1957 transkontinental fartsrekord ved en flygning fra Los Angeles til New York på 3 timer og 23 minutter.

Glenn ble tatt ut som én av sju Mercury-astronauter i april 1959. 20. februar 1962 tilbakela han tre omløp rundt Jorden på 4 timer 55 minutter i Mercury-romfartøyet Friendship 7.

I 1964 tok han avskjed med US Marine Corps med graden oberst og forlot NASA samme år. 

Glenn ville gjerne ut i rommet på nytt og fikk sjansen i 1998. Han var da nyttelastspesialist om bord i romfergen Discovery (STS-95) på en ni døgn lang ferd i oktober 1998. Glenn deltok blant annet i eksperimenter for å studere likhetspunkter mellom aldring og medisinske følger av vektløshet. Da var han 77 år gammel, og er fremdeles (desember 2016) det eldste mennesket som har vært i rommet.

I 1974 ble Glenn valgt til senator i Ohio, og gjorde i 1984 et forgjeves forsøk på å bli nominert til demokratenes kandidat ved presidentvalget.

Glenn var meget populær i USA, og mottok en rekke dekorasjoner og æresbevisninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.