John Glenn, den første amerikaner i bane rundt Jorden.

John Glenn av Scan-foto/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

John Herschel Glenn var astronaut, amerikansk militærflyver, forretningsmann, senator og den første amerikaneren i bane rundt Jorden.

Glenn ble utdannet flyger i marinen og deltok som jagerflyger i US Marine Corps både i Andre verdenskrig og Koreakrigen. Han gjennomgikk marinens skole for prøveflygere, og satte i 1957 transkontinental fartsrekord ved en flygning fra Los Angeles til New York på 3 timer og 23 minutter.

Glenn ble tatt ut som én av sju Mercury-astronauter i april 1959. 20. februar 1962 tilbakela han tre omløp rundt Jorden på 4 timer 55 minutter i Mercury-romfartøyet Friendship 7.

I 1964 tok han avskjed med US Marine Corps med graden oberst og forlot NASA samme år. 

Glenn ville gjerne ut i rommet på nytt og fikk sjansen i 1998. Han var da nyttelastspesialist om bord i romfergen Discovery (STS-95) på en ni døgn lang ferd i oktober 1998. Glenn deltok blant annet i eksperimenter for å studere likhetspunkter mellom aldring og medisinske følger av vektløshet. Da var han 77 år gammel, og er fremdeles (desember 2016) det eldste mennesket som har vært i rommet.

I 1974 ble Glenn valgt til senator i Ohio, og gjorde i 1984 et forgjeves forsøk på å bli nominert til demokratenes kandidat ved presidentvalget.

Glenn var meget populær i USA, og mottok en rekke dekorasjoner og æresbevisninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.