Epiktet

Faktaboks

Epiktet
Epiktetos, fra Hierapolis
Uttale
epiktˈet
Født
55 evt.
Død
138
omtrentlig fødselsår

Artikkelstart

Epiktet var en gresk stoisk filosof, frigitt slave, levde og virket i Roma.

Han skrev intet, og er kjent gjennom en håndbok i moral utgitt av hans elev Arrianos. Denne har vært oversatt og gitt ut på norsk ved flere anledninger, blant annet i 2008 (Samlaget) og 2010 (Vigmostad og Bjørke).

Epiktet er særlig kjent som moralfilosof. Ifølge ham er menneskets lykke avhengig av dets vilje, og filosofien kan være et hjelpemiddel, fordi den vise er uavhengig av ytre omskiftelser. Epiktets ideer kan minne om kristne tanker, men det er antagelig ingen påvirkning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ove Pettersen

Epiktets håndbok i moral er utgitt på norsk også i 2008 og 2010.

svarte Georg Kjøll

Hei Ove. Takk for kommentar og informasjon om de nye utgivelsene! Jeg har nå redigert artikkelen og gjort ditt innspill til en del av selve artikkelen. Jeg beklager at det har tatt tid å følge opp dette, men vi i den nye redaksjonen er i ferd med å gjennom ting som har ligget i perioden mens vi har gjort oss kjent med snl.no og dets innhold.Akkurat nå driver jeg og gjennomgår fagområdene under filosofi og idehistorie, så hvis du fortsetter å følge med på nettsidene vil du forhåpentligvis merke at ting ser litt annerledes ut her om noen måneders tid.Med vennlig hilsen,Georg KjøllRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg