Kognitiv terapi, kognitiv atferdsterapi, psykologisk behandlingsmåte. Kognitiv terapi ble utviklet delvis som en reaksjon på og delvis som et supplement til tradisjonell atferdsterapi. Terapien bygger på at mennesker handler ut fra hvordan de tenker. Psykiske problemer blir ansett å skyldes at individet gjennom uheldige opplevelser og påvirkninger har lagt seg til grunnleggende feilaktige antagelser om seg selv og omverdenen, såkalte automatiske tanker.

Terapeuten vil sammen med klienten forsøke å identifisere de automatiske tankene som fungerer som ledetråder i dennes liv, og med en åpen og utforskende holdning undersøke holdbarheten av dem. Klienten blir bedt om å lete frem eksempler som både bekrefter og avkrefter antagelsene. Tanken er at klienten gjennom utforskning av disse tankene blir oppmerksom på og stiller spørsmål ved sine fastlåste forventninger, og at disse derved kan løses opp, dersom de viser seg å være feilaktige.

Psykoterapiforskning viser at effekten av kognitiv atferdsterapi, i motsetning til medikamentell behandling, i stor grad holder seg etter at terapien er avsluttet. Disse gode resultatene gjør at kognitiv atferdsterapi har en stadig voksende tilhengerskare både nasjonalt og internasjonalt.

  • Berge, Torkil & Arne Repål: Den indre samtalen : kognitiv terapi i praksis, 2. utg., 2004, isbn 82-05-32616-9, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.