Kognitiv terapi, og kognitiv atferdsterapi er psykologiske behandlingsmåter. Kognitiv terapi ble utviklet delvis som en reaksjon på og delvis som et supplement til tradisjonell atferdsterapi. Terapien bygger på at mennesker handler ut fra hvordan de tenker. Psykiske problemer blir ansett å skyldes at individet gjennom uheldige opplevelser og påvirkninger har lagt seg til grunnleggende feilaktige antagelser om seg selv og omverdenen, såkalte automatiske tanker.

Faktaboks

Uttale
kˈognitiv terapˈi

Terapeuten vil sammen med klienten forsøke å identifisere de automatiske tankene som fungerer som ledetråder i dennes liv, og med en åpen og utforskende holdning undersøke holdbarheten av dem. Klienten blir bedt om å lete frem eksempler som både bekrefter og avkrefter antagelsene. Tanken er at klienten gjennom utforskning av disse tankene blir oppmerksom på og stiller spørsmål ved sine fastlåste forventninger, og at disse derved kan løses opp, dersom de viser seg å være feilaktige.

Psykoterapiforskning viser at effekten av kognitiv atferdsterapi, i motsetning til medikamentell behandling, i stor grad holder seg etter at terapien er avsluttet. Disse gode resultatene gjør at kognitiv atferdsterapi har en stadig voksende tilhengerskare både nasjonalt og internasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berge, Torkil & Arne Repål: Den indre samtalen : kognitiv terapi i praksis, 2. utg., 2004, isbn 82-05-32616-9

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg