Entre Ríos

San José-palasset tilhørte Justo José de Urquiza, guvernør i Entre Ríos og Den argentinske føderasjonens første president 1854–1860. Palasset ligger landlig til, 23 kilometer fra byen Concepción del Uruguay, og er i dag museum og nasjonalmonument.

Artikkelstart

Entre Ríos («mellom to elver») er en provins i Argentina, mellom elvene Uruguay i øst og Paraná i vest. Ved elven Paraná ligger provinshovedstaden Paraná. Uruguayelven danner grensen til Uruguay. Provinsen dekker et areal på 78 781 km2 og har 1 385 961 innbyggere (INDEC, estimat for 2020). Blant befolkningen finnes etterkommere av italienske, tyske og sveitsiske bosettere og en betydelig jødisk minoritet.

Faktaboks

Uttale
entre rˈíos
Etymologi
spansk ‘mellom elver’

Landskapet er en svakt bølget, gresskledd slette, med sumpaktige, til dels skogkledde områder langs elvene. I den nordlige delen drives kvegdrift på store eiendommer, i sør dyrkes mais, ris og lin. Industrien er i hovedsak jordbruksbasert, med hovedstaden som senter for næringsmiddelindustri, produksjon av forbruksvarer, mel- og rismøller.

Historie

Både før og etter spaniere kom i 1520, var området befolket av urfolkene charrúa og chaná. Europeerne slo seg ikke ned i provinsen før på slutten av 1700-tallet. I årene 1831–1852 var de argentinske provinsene organisert som en konføderasjon uten statsoverhode. Entre Ríos' første guvernør fra 1842, Justo José de Urquiza, oppfordret til europeisk innvandring for å utvikle jordbruket. I 1892 kjøpte jødiske Colonization Association (ICA) land i provinsen, og de første bosetterne kom samme år. Som et resultat av den jødiske koloniseringen i provinsen har Entre Ríos fått enkelte jødiske stedsnavn som Carmel, Baron Ginzburg og Avigdor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg