Goliat, person i Bibelen, filisterkjempe som falt i kamp med den unge gjeter David (1 Sam 17). Hans sverd ble oppbevart ved helligdommen i Nob og senere gitt til David (1 Sam 21,9; 22,10). Ifølge 2 Sam 21,19 var det imidlertid en av Davids menn som felte Goliat.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

31. oktober skrev Sverre Olav Lundal

Den Goliat som det står om i 2 Samuel 21,19 var bror til den Goliat som David felte. Han heitte Lahmi, og han blei også kalla Goliat. I Første Krønikebok 20,5 står det: Endå ein gong kom det til slag med filistrane, og Elhanan, son til Ja'ir, felte Lahmi, bror til Goliat frå Gat, som hadde eit spydskaft så tjukt som ein vevbom.

2. november skrev Gunnar Magnus Eidsvåg

Hei og takk innspillet. Som du ser er artikkelen om Goliat kort og dermed med få nyanser og forklaringer. Det er riktig som du påpeker at 1 Krønikebok 20,5 angir at Elhanan slo Lahmi bror til Goliat, og ikke Goliat slik det står i 2 Samuelsbok 21,19. Emnet du løfter fram, nemlig hvordan Krønikebøkene står i forhold til Samuelsbøkene og Kongebøkene, er svært interessant og omdiskutert blant forskere. Noen forskere hevder at bak de overlappene tekstene kan det skjelnes en eldre kilde som Krønikebøkene på den ene siden, og Sam-Kong på den andre har skrevet videre på. Denne teorien kan imidlertid ikke forklare hvorfor Krønikebøkene ser ut til å ha tilpasset sin framstilling som et svar til Sam-Kong. Dermed er det vanligere å anta at Krønikebøkene bygger på en (tidlig?) versjon av Sam-Kong. 1 Krønikebok 20,5 er en del av en tekst som trolig bearbeider mye stoff og utelater enda mer av 1 Sam’s framstilling av David. Flere av Davids mindre heroiske sider blir ikke nevnt (f.eks. historien om Batseba). Slik kan innføringen av Lahmi, Goliats bror, forstås som et forsøk på å fjerne en eventuell tvil 2 Sam 21,19 måtte kaste over hvem det var som egentlig drepte Goliat.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.