Else Kåss Furuseth

Faktaboks

Else Kåss Furuseth
Elisabeth Kåss Furuseth
Født
18. juli 1980, Jessheim
Else Kåss Furuseth under markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging i 2020.
Else Kåss Furuseth
Av /NTB.

Artikkelstart

Else Kåss Furuseth er en norsk humorist, programleder, skuespiller og forfatter som har utmerket seg med en særegen miks av bløt humor og alvorlig tematikk.

Hun er mest kjent for ulike underholdningsprogrammer på TV 2, TV Norge og NRK, samt forestillingene Kondolerer (2011) og Gratulerer (2018), der hun ved hjelp av humor forteller om oppvekst, psykisk helse og selvmord i familien. Hun vitser også mye med sine egne tilsynelatende svakheter, som overvekt og problemer med å uttale bokstaven r.

Bakgrunn og gjennombrudd

Etter oppvekst og videregående skole på Jessheim studerte Furuseth på Romerike folkehøgskole, Universitetet i Oslo og Høyskolen Kristiania.

Tidlig i 2000-årene ble hun del av et miljø med unge standup-komikere i Oslo. Fra 2002 til 2008 var hun fast bidragsyter i sketsjshowet Blymandag, med Henrik Thodesen, Odd-Magnus Williamson, Morten Ramm og Sigrid Bonde Tusvik.

Midt i 2000-årene jobbet hun for NRK P3, som programleder og bidragsyter i flere radioprogrammer. Det store gjennombruddet kom imidlertid i TV 2s sketsjprogram Torsdag kveld fra Nydalen (2009–2014). Sammen med store deler av Blymandag-gjengen var Furuseth drivkraft i programmet; etter hvert ble også Henriette Steenstrup og John Brungot en viktig del av ensemblet.

I 2011 debuterte hun som filmskuespiller i Hjelp, vi er i filmbransjen, der Thodesen og Williamson spilte hovedrollene. Hun har også hatt mindre roller i Kong Curling (2011), Tina & Bettina: The Movie (2012) og Doktor Proktors prompepulver (2014).

I 2014 fikk Furuseth sitt eget talkshow på TV 2, Else, som bare varte en sesong. Året etter vendte hun tilbake med talkshowet Det er lov å være blid med Else (2015–2016), som gikk tre sesonger. Tittelen spiller på slageren av Jens Book-Jenssen.

På teaterscenen

I 2011 satte Furuseth opp soloshowet Kondolerer, der hunfortalte om moren og brorens selvmord. Forestillingen gikk frem til 2016, først på Torshovteatret, deretter Nationaltheatret. Den førte til fire nominasjoner til Komiprisen, Wenche Foss’ ærespris og i 2018 Åpenhetsprisen til Mental Helse, for Furuseths «langvarige engasjement for pårørende etter selvmord». I 2019 vant hun Fredrikkeprisen til Norske Kvinners Sanitetsforening. I 2018 fikk Kondolerer oppfølgeren Gratulerer på Nationaltheatret.

Furuseth har også holdt flere standupshow, blant annet Mot i brøsta (2014) med Sigrid Bonde Tusvik og Henriette Steenstrup.

Til TV Norge og tilbake til NRK

Fra 2016 til 2019 var Furuseth ansatt i TV Norge, der hun fikk særlig oppmerksomhet for dokumentarseriene Else om: selvmord (2018)og Else om: barn (2019). Førstnevnte hadde premiere på FNs verdensdag for selvmordsforebygging. I oppfølgeren rettet Furuseth blant annet blikket mot sine egne muligheter til å bli mor. For disse dokumentarene vant hun til sammen tre Gullruten-priser.

Hun var også programleder i Mandagsklubben i 2017, sammen med Anne Rimmen og Dag Sørås.

I 2019 vendte Furuseth tilbake til NRK, og i 2020 lanserte hun talkshowet Kåss til kvelds, med sin musikalsk anlagte makker Markus Neby. Samme år vant hun Gullruten i kategorien «beste programleder – underholdning».

Podkast

I 2016 startet Furuseth podkasten The Kåss Furuseths med søsteren Cecilie Ramona Kåss Furuseth. Mottoet for podkasten er at «ingen bør være alene på søndager», og formatet er at søstrene inviterer en gjest til søndagsbrunsj.

Utgivelser

  • Else går til psykolog, Cappelen Damm, 2018.
  • Kan alle sjekke kalenderen?, Kagge, 2019, med Sigrid Bonde Tusvik, Siri Kristiansen og Benedicte Wessel-Holst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg