Henriette Steenstrup

Faktaboks

Henriette Steenstrup
Født
29. september 1974, Oslo

Artikkelstart

Henriette Steenstrup er en norsk skuespiller, komiker og manusforfatter fra Hovseter i Oslo, kjent fra en rekke filmer og tv-serier. Hun har utmerket seg ved å mestre alt fra barneteater via burlesk og grov humor til mer seriøse voksenroller, og jobber både med teater, humorshow, film og tv-serier.

Bakgrunn og NRK

Steenstrup ønsket tidlig å bli skuespiller, og med en mor som jobbet i NRK fikk hun flere små oppdrag som barneskuespiller, blant annet i hørespill, i vignetten til Trond-Viggo Torgersens Kroppen, julekalenderen Jul i Skomakergata og Halvsju.

Som voksen fikk hun sitt gjennombrudd på tv-skjermen som programleder i NRKs barneprogram Kykkelikokos (1996–1999), med Jørn «Bowler» Kolsrud.

Filmer og tv-serier

Steenstrup gikk på musikklinjen på Foss videregående skole på Grünerløkka, etterfulgt av Lee Strasbergs teaterskole i New York. Hun ble uteksaminert ved Teaterhøgskolen i 2003, etter å ha søkt seg inn seks ganger.

Fra midten av 1990-årene fikk Steenstrup flere mindre roller i spillefilmer, blant annet Budbringeren (1997), De 7 dødssyndene (2000), Mors Elling (2003) og Gymnaslærer Pedersen (2005) og Få meg på, for faen! (2011), og senere Kvinner i for store herreskjorter (2015). Hun fikk sin første hovedrolle i Dag Johan Haugeruds novellefilm Thomas Hylland Eriksen og historien om origamijenta (2005), et samarbeid som ble videreført i den kritikerroste spillefilmen Barn (2019). Hun dukket etter hvert også opp i flere tv-serier, først i Seks som oss (2004–2007), deretter i Skolen (2005).

I 2004 ble Steenstrup ansatt ved Nationaltheatret, hvor hun blant annet har spilt Pippi Langstrømpe og Klatremus, samt Hilde Wrangel i Byggmester Solness og Hermia i En midtsommernatts drøm. En periode gikk det trått med rollene, og da tok hun i bruk erfaringene i TV 2-serien En god nummer to (2008), hvor hun både hadde ideen og spilte hovedrollen som den mislykkede skuespilleren Helen Stangeland, som lå seg til en rolle på Nationaltheatret.

Gjennombrudd og suksess

En god nummer to ble et slags gjennombrudd, og fra 2009 til 2011 var hun med i ensemblet som laget TV 2s humorprogram Torsdag kveld fra Nydalen. Dette ble fulgt av større roller i de humoristiske tv-seriene Nårje (2012–2013), Lilyhammer (2013), Meglerne (2014–2016) og En får væra som en er (2019). Med Stjernestøv (2020) spilte hun i sin første julekalender siden Jul i Skomakergata.

I tillegg fikk figuren Edel Hammersmark Gjervan, skapt til Torsdag kveld fra Nydalen sitt eget talkshow, Dritseint med Edel (2014–2015).

I 2020 ble Steenstrup programleder i spørreprogrammet Alle mot alle på TVNorge, sammen med Jon Almaas, og hun spilte også en rolle i Ragnarok, den første norske Netflix-serien.

I 2021 skapte, skrev og spilte hun hovedrollen i dramaserien Pørni, om hverdagen til alenemoren Pernille «Pørni» Middlethon, som bor med to døtre og en far som nettopp har kommet ut av skapet som homofil. Denne fikk svært god kritikk, og de seks episodene i første sesong ble, både i løpet av 24 timer og syv dager, den mest sette norske serien på strømmetjenesten Viaplay noensinne. Kort etter ble det bekreftet at både sesong to og tre av serien skulle spilles inn.

Morgenbladets anmelder trakk linjene til Steenstrups samarbeidspartner Dag Johan Haugerud, og skrev at den viktigste egenskapen de har felles «er evnen til å ta den norske middelklassen på alvor».

Show, priser og bøker

Steenstrup vant Komiprisen i 2014, som årets kvinnelige scenekomiker, for forestillingen En får væra som en er – en Ole Ivars-musikal. Samme år satte hun også opp humorshowet Mot i brøsta med Else Kåss Furuseth og Sigrid Bonde Tusvik. I 2017 satte hun opp showet Åpent forhold med skuespiller John Brungot.

Hun har gitt ut boken Verdens beste mamma – not (2013), samt tre bøker i rollen som Edel Hammersmark Gjervan: diktsamlingen Mine beste dikt: Poetiske perler for enhver anledning (2014), Edels jul: en inspirasjonsbok for en ikke så dritkjedelig, men varm og meningsfylt høytid og den erotiske novellesamlingen Kalenderpiken: Fortellinger (2017).

Hun var gift med skuespilleren Fridtjov Såheim fra 2006 til 2016, som hun blant annet spilte mot i En god nummer to og Nårje. De har to barn sammen.

Siden 2019 har hun vært gift med statsviteren og konsulenten Rune Assmann, med tre bonusbarn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg