Talkshow, populær programform i moderne fjernsyn. Talkshows er studioinnspilte programmer der programlederens samtale med inviterte gjester utgjør hovedinnholdet. Programlederens personlige popularitet og autoritet er avgjørende for showets utbredelse og status. I USA har talkshow-vertene stjernestatus.

De mest betydningsfulle amerikanske talkshowene har vært The Tonight Show, som ble ledet av Johnny Carson 1980–94, deretter av Jay Leno, Oprah Winfrey Showmed Oprah Winfrey og The Late Show with David Letterman.

Samtalen i et talkshow skal minne om dagligdags tale og virke spontan. I virkeligheten er den ofte nøye strukturert og formet av tekstforfattere, produsenter og andre i showets stab. Talkshowets tema kan variere, men de fleste dreier seg om nyheter, underholdning og sosiale temaer.

Talkshowet er som programform en hybrid av underholdning og nyheter, og blir i norsk sammenheng gjerne rubrisert som lette fakta. Rene intervju- og debattprogrammer blir derfor vanligvis ikke regnet som talkshows.

I Norge ble samtaler med interessante mennesker tidlig populære innslag i underholdningsprogrammer, ikke minst gjennom Erik Byes programmer i NRK. Blant pionerene for de moderne talkshowene kan nevnes Dan Børge Akerø. Talkshow-varianter har ellers vært viktige innslag i helgeunderholdningen i TV Norge, NRK og TV 2.

På 2000-tallet har særlig fredagskvelden vært preget av sjangeren, med NRKs Først og sist (senere Grosvold) og TV 2s Senkveld.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.