talkshow

Artikkelstart

Talkshow er en populær programform i moderne TV. Dette er studioinnspilte programmer der programlederens samtale med inviterte gjester utgjør hovedinnholdet. Programlederens personlige popularitet og autoritet er avgjørende for showets utbredelse og status. I USA har talkshow-vertene stjernestatus.

Faktaboks

Uttale
tˈå:kʃou

De mest betydningsfulle amerikanske talkshowene har vært The Tonight Show, som ble ledet av Johnny Carson i 1980–1994, deretter av Jay Leno, Oprah Winfrey Show med Oprah Winfrey og The Late Show with David Letterman.

Samtalen i et talkshow skal minne om dagligdags tale og virke spontan. I virkeligheten er den ofte nøye strukturert og formet av tekstforfattere, produsenter og andre i showets stab. Talkshowets tema kan variere, men de fleste dreier seg om nyheter, underholdning og sosiale temaer.

Talkshowet er som programform en hybrid av underholdning og nyheter, og blir i norsk sammenheng gjerne rubrisert som lette fakta. Rene intervjuprogrammer og debattprogrammer blir derfor vanligvis ikke regnet som talkshow.

Norge

I Norge ble samtaler med interessante mennesker tidlig populære innslag i underholdningsprogrammer, ikke minst gjennom Erik Byes programmer i NRK. Blant pionerene for de moderne talkshowene kan nevnes Dan Børge Akerø. Talkshow-varianter har ellers vært viktige innslag i helgeunderholdningen i TV Norge, NRK og TV 2.

Fra 2000-tallet har særlig fredagskvelden vært preget av sjangeren, med programmer som NRKs Først og sist (Skavlan), Grosvold og Lindmo og TV 2s Senkveld.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg