Faktaboks

Ella Heidi Sand

Heidi Sand

Født
16. april 1957, Oneida, New York, USA
Portrettbilde
Ella Heidi Sand.
Portrettbilde
Av .

Ella Heidi Sand er en norsk smykkekunstner. Hun har siden 1980-årene vært toneangivende i miljøet. Sand jobber med serieproduserte smykker og unike arbeider. Produksjonen varierer likeså i bruk av materialer og uttrykk.

Utdannelse og oppvekst

Sand er født i New York av norske foreldre. Hun studerte ved Institutt for metall ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, der hun tok diplomeksamen i 1984. Etterpå videreutdannet hun seg ved State University of New York, og fullførte svennebrev som gullsmed i 1994.

Kunstnerisk praksis

Smykke
Smykket Dobbel Armring fra 2006 er utført i sølv.

Diplomoppgaven til Sand besto av smykker med tvinnlaminering i kobber, sølv og ibenholt. Så fulgte en periode med eloksert aluminium, for deretter å benytte forskjellige overflatebehandlinger på ulike metaller. I tillegg til smykker har hun utviklet større objekter og gjennomført kunst til offentlige rom. De av hennes arbeider som er utført i sølv blir til ved å sage ut mønstre for hånd eller ved å bore små hull som gir illusjon av linjer. I enkelte tilfeller, og med andre materialer som stål og laminat, benyttes CNC-maskiner som laser- og vannskjærer.

Et stadig tilbakevendende trekk i hennes arbeider er interessen for geometri og ornamentikk, der problemstillingen ligger i samspillet mellom mønster, overflater og rom. Som arbeidsmetode tar hun ofte utgangspunkt i prinsipper som ligger til grunn i naturens konstruksjoner gjennom å nedtegne, transformere og forenkle elementer.

Hennes kommersielle smykker er brukervennlige. Kunstsmykkene, derimot, er gjerne store og mer krevende for brukeren å bære. At Sand veksler mellom ulike uttrykk og materialer bidrar til et spennende og overraskende kunstnerskap.

Ansettelser og verv

Sand har i to perioder vært ansatt ved Kunsthøgskolen i Oslo; i 1989-1993 som høgskolelektor, og i perioden 2006 til 2013 som professor og fagområdeansvarlig ved linjen Metall- og smykkekunst. I perioden 1995-2002 var Sand daglig leder ved RAM galleri, Oslo. Tidlig i sin karriere tok hun initiativ til å fremme norsk smykkekunst til utlandet, og hun har fungert som UD-konsulent for utstillinger til Japan og Europa. Hun har i tillegg hatt mange verv i fagmiljøet, deriblant for Norske Kunsthåndverkere, Oslo Open og som kunstkonsulent for KORO.

Representasjon på museer

Ella Heidi Sand er representert i flere nasjonale og internasjonale museer, nevnes kan Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Permanenten og Sørlandets Kunstmuseum.

ARKIVET

Smykke

Smykket Boxed fra 2020 i oksidert sølv er utstyrt med en funnet metallkjede.

Smykke

Siden 2014 er hun sammen med Hilde Dramstad, Camilla Luihn og Putte Helene Dal med i kunstnergruppen ARKIVET. Som gruppe har de fått muligheten til å vise arbeidene sine på flere nasjonale og internasjonale museer og gallerier.

Utmerkelser (i utvalg)

 • 2009, Gull – International Metal Art Exhibition, Academy of Arts & Design of Tsinghua University, Beijing, Kina
 • 2004, Oslo bys kulturstipend

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

 • 2011, Internal Landscapes, RAM galleri, Oslo
 • 2006, Skyv, Kunstnerforbundet, Oslo
 • 2002, Sjikt, Akershus kunstnersenter, Lillestrøm
 • 1997, Fat, Tendenser, F-15, Jeløy, Moss
 • 1995, Smykker, Kunstnerforbundet, Oslo

Gruppeutstillinger (i utvalg)

 • 2022, Ice Cold / Iskald, Baltimore Jewelry Center, Maryland, USA
 • 2013, FRAME section of Schmuck w/ Galleri FORMAT, München, Tyskland
 • 2009, International Metal Art Exhibition, Academy of Arts & Design of Tsinghua University, Beijing, Kina
 • 1993, Norske smykker og objekter, Galleri Metall, København
 • 1985, Robots & Friends, Gayle Willson Gallery, Southhampton, NY, USA

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Veiteberg, Jorunn (2021) Smykkeskrinet, Skald
 • Opstad, Jan-Lauritz red. mfl. (1994). IN TOUCH – nytt kunsthåndverk, De Norske Bokklubbene
 • Hanevold, Ingjerd (2006). The rhythm of light: Norwegian silver jewellery, Royal Norwegian Ministry of Foreign Affairs

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg